vörösvári Creative Commons License 2016.07.28 0 0 1063

Társadalom

 

A Somme-Meuse- Loire folyók közti területen a frankok betelepültek a többségi római lakosság közé. Római településekre költöztek vagy szórványtelepüléseket hoztak létre mellettük. Itt átvették a római szokásokat. Az új frank arisztokrácia szintén átvette a római nagybirtok módszereit, nagybirtokaikon római colonusok éltek és keletről szerzett rabszolgák. 

A kor társadalma szabadokból és rabszolgákból állt. A társadalom többsége szabad volt. 

A volt római területeken fennmaradt 3-4000 előkelő, köztük 1000 szenátori család, ezek a 7.századra beolvadtak a frank arisztokráciába, régi római neveik helyett frank neveket vettek fel. Elvállaltak világi ( comes ) és egyházi tisztségeket ( püspök, apát. A frank előkelőkkel rokoni kapcsolatba kerültek, a 6.század végére létrejött egy új csoport, a nobilitas.

A római korban az előkelőknek tőlük függő klienseik voltak, ezek közül sokan a frank királyok szolgálatába álltak és a nemességbe kerültek.

A szabadok közt létezett jogi különbség, eltérő vérdíjaik voltak, az előkelőknek és a frankoknak magasabb volt a vérdíjuk. A királyi szolgálatban álló szolga eredetű magas beosztású tisztviselőknek szintén.

A közszabad emberek számára lehetséges volt a társadalmi felemelkedés. Aki katonáskodott felemelkedhetett. 

A közszabadok katonáskodtak, dolgoztak saját földjükön és nem töltöttek be magas állami tisztséget. Idővel a római kisbirtokosok és más germán szabadok is közéjük kerültek a katonai szolgálat fejében. A 8.század közepéig fennmaradt ez a réteg.

Létezett egy átmeneti réteg, azok az elszegényedett  római kisbirtokosok akik a római nagybirtokosoktól annak idején védelmet kértek a többi nagybirtokos ellen, ezért szolgálattal tartoztak cserébe a patrónusuknak, nem voltak teljesen szabadok, de megmaradt földjük tulajdonjoga és bírósághoz fordulhattak.

A colonusok is átmeneti réteg voltak, nem költözhettek szabadon, nem katonáskodtak, de nem voltak szolgák.