vörösvári Creative Commons License 2016.07.28 0 0 1060

A Meroving kor gazdasága

 

A legfontosabb tényező a római örökség volt. A frankok által elfoglalt terület gazdaságilag hanyatló állapotban volt. A városok népessége lecsökkent, a nagybirtokosok birtokaikra vidékre költöztek. Az 5.században a fő tényező a háborúskodás volt, háború idején csökkent a városok lakossága, békeidőben nőtt. Az 5.századi Párizs lakossága békeidőben 15-20 000 fő volt, háború idején felére, harmadára csökkent. A kereslet csökkenése miatt a város ipari-kereskedelmi tevékenysége lehanyatlott. 

A 6.században és a 7.század elején volt egy rövid fellendülés. A béke miatt elkezdték újra művelni az elhagyott földeket. A városok viszont tovább hanyatlottak. Püspöki székhelyekként azért továbbra is megmaradt egy nagyobb népesség és helyi kereskedelmi központok maradtak. A nagyobb városok ott maradtak fent, ahol távolsági kereskedelmi útvonal vezetett.

568 után volt egy kereskedelmi fellendülés Bizáncnak köszönhetően, miután a langobárdok elfoglalták Itália északi részét, új kereskedelmi útvonal alakult ki, Marseille és Trier volt a két végpontja, Trierből szárazföldi utakon vitték tovább az árut.

Marseille kikötőjébe egyiptomi árú érkezett, Narbonne kikötőjébe keleti fűszerek. Köln városába Egyiptomból szállítottak nátront az üveghutákba. A Kölni üveg eljutott Angliába és Skandináviába is. A mediterán térségből sót is behoztak. A Rajna és Maas folyókon gabonát, fríz posztót és fegyvereket szállítottak. Hispániából olajat szállítottak Észak-Galliába. 

A Rajnán túli területekről rabszolgákat vásároltak, Verdun volt a kereskedelem központja. A külkereskedelmet a király megvámolta, de cserében karbantartották a római utakat.