vörösvári Creative Commons License 2016.07.28 0 0 1059

A Meroving állam nem pénzbeli adókból tartotta fent magát, de használták a pénzt, a fő jövedelem a királyi birtokokból származott. A király kapta a bíráskodásokból, büntetésekből származó bevételek kétharmadát. A 6.században még beszedték a volt római területek római kori adóit. A nem katonáskodó szabadoktól fejadót szedtek, az egyházi területek kivételével földadót a földek után. A közvetett adók közül a vámokat és vásári illetékeket szedték be, a 7.század végére már nem szedték be a római adókat. A hadjáratban legyőzöttektől hadisarcot szedtek. A legigázott népek katonákat adtak és adót, a germán népek lóval adóztak. 

Az előkelők és egyháziak az éves seregszemlén ajándékot adtak a királynak. A király országos útjain az alattvalók kötelesek voltak elszállásolni. 

Az állam minimális költséggel működött, a hadsereg kevés pénzbe került, mivel a szabadoknak katonáskodniuk kellett saját költségen. A grófok megkapták a beszedett pénzek harmadát, de maguk fizették beosztottjaikat. Az utakat a 7.századig a helyiek tartották karban. A 6.században az egyház tartotta fent az iskolákat.

Az államszervezetben voltak eltérések, grófságok főleg Galliában voltak, több grófság alkotott egy hercegséget ( ducatus ). A Rajnától keletre nem voltak grófságok, az alemann, bajor és türing területeken. A király által kinevezett duxok ( hercegek ) ott a helyi intézményekre támaszkodtak, törzsi hercegségeket alkotva.

Előzmény: vörösvári (1058)