Egyetértek veled, a jelenség nem csupán hazai, hanem nagyon is nemzetközi. Nem akarom ismét a ,,Capa nagydíjat" emlegetni, bár az sem semmi, de ott is nemzetközi zsűri döntött. Amikor a ,,Capa nagydíj zsűri bemutatása" fejezetet olvasom, egyszerűen nem jutok szóhoz. Elolvasom a rangokat , címeket, egyszer, kétszer háromszor és azt gondolom, itt már tényleg nincs mit tenni.
De valóban a hibákat nem csak másban kell keresni, hanem magunkban is. Amíg a fotókiállítás, fotógaléria, témaköre ennyire kevés embert érdekel, nincs mit tenni. Ez nem csak itt a fórumon a hozzászólások számában mutatkozik meg, hanem a kiállítások látogatottságán is. Amikor például én vasárnap 11 órakor a Műcsarnokban a Nemzeti Szalont megnéztem alig volt 4-5 látogató.
Egyszer majd valamikor (ez lehet akár száz év múlva is) mindent előröl kell kezdeni. Az alapvető hibákat meg kell szüntetni.
Jelenleg nincs közmegegyezés a tekintetben hogy a ,,fotóművésznek" ismernie kell a fotós szakmát. Ez az első bejárat a gagyi számára.
Manapság is elfogadott, hogy egy ,,szakértő" egyetlen képről nem tudja eldönteni hogy amit értékel az kép-e vagy csupán vizuális környezetszennyezés. Ez számomra teljesen elfogadhatatlan. Így bármi megtörténhet, és amint láttuk meg is történt. Belátom, hogy a művészet értékelése nem olyan mint a matematika, de mégis valamilyen módon az operaházi vakpróbához hasonlatos módszerrel is tudni kellene értékelni a képeket. Szóval az értékelésnek is kell lennie valamilyen mércének, és kell lennie egy tévedési hibahatárnak is. Hasonlóképpen mint ahogy egy mérőműszernél is van egy elérhető, garantált pontosság.
Mi pedig udvariasságból, és mert nem kívánjuk rontani más hosszas munkával építgetett más építgetett fotográfiai rangját, egy képről, amelyet már valamely ,,szaktekintély" felminősített, többé már nem mondjuk ki hogy kérdéses kép értéktelen.
Így tehát visszatérek a topicnyitó alapfelvetésemhez,, hogy az alkotóknak meg kell próbálniuk a KÉP értékesítését. Jelenleg nem ismerek ennél jobb módszert a képek megmérettetésére. A vevő vélhetően nem fog költeni olyasmire, ami nem tetszik neki. Bár a vadkapitalista marketing rejtelmei nem mindig ismerhetőek ki.
A minap voltam egy műtárgy-festmény galériában. Elnéztem a festmények árait. Néztem a festményeket, néztem az árakat. Elgondolkodtató volt.