StockHolmi Creative Commons License 2016.07.25 0 3 1412

Sziasztok!

Most jöttünk haza egy hetes szlovén kirándulásunkról, megosztok pár személyes véleményt és tippet.

Vonattal utaztunk, odafelé a nappali Citadella IC-vel Ljubljanáig, visszafelé pedig az éjszakai Istriával Koperből. Ljubljanáig Bp-ről bő 8 óra volt a menetidő, hazafelé Koperből pedig 12 óra. 

Az alábbi helyeken jártunk: Ljubljana (3 éjszaka szállás), Bled, Vintgar-szurdok, Jesenice, Izola (3 éjszaka szállás), Koper, Trieszt, Piran és Portorozs. 

 

Szlovénia összességében kellemes meglepetés volt, tiszta, szép zöld, rengeteg az erdő és a park, az emberek segítőkészek, jól beszélnek idegen nyelveken, sokkal jobban, mint a magyar átlagember (Ljubljanában az angol, a tengerparton pedig az olasz volt a legjobban beszélt idegen nyelv, az oroszt is megértik, de sokszor szlovénül válaszolnak rá, így ez nem volt olyan nyerő :)  Aki szeret biciklizni, annak jó hír, hogy Szlovénia kerékpárbarát ország, Ljubljanában és Bledben is egymást érik a cangakölcsönzők. 

 

A negatívumok közé az alábbiakat sorolnám: rengeteg graffity (főleg Ljubljanában), a vonatok is össze-vissza vannak firkálva, és az árak sokkal drágábbak voltak, mint arra számítottuk. Megismerkedtünk egy német családdal, akik szerint a Stuttgart környéki árakhoz képest is drágább Szlovénia. Olasz- és Franciaországhoz képest azonban szerencsére olcsóbb az ország. 

 

Néhány személyes vélemény a településekről/tájakról, amiket meglátogattunk:

- Vintgar-szurdok, nekem ez a TOP 1, a Radovna-patak áttörése 1600 m hosszan a Júliai-Alpokon, a patak mellett kiépített turistaút vezet, ami többször keresztezi a patakot, a látvány gyönyörű, vízesések, magas sziklafalak, fahidak a patak felett. 

- Ljublana is pozitív meglepetés volt, a belvárosa szépen felújított, hangulatos beülős helyek vannak a Ljubljanica folyó  mentén, a várba érdemes felmenni, gyalog kb negyed óra szerpentines úton, de van sikló is, akik nem szeretnének sétálni. A várban többféle kiállítás van (méhészeti, báb, Szlovénia történelme...), illetve a toronyból nagyon jó kilátás nyílik a városra. A belváros gyalog kényelmesen bejárható, a látnivalók a Ljubljanica-folyó két oldalán csoportosulnak. A szlovénok szeretik a posztmodern építészetet, van egy híd, amin fura, kissé bizarr élőlények szobrai vannak (én csak csernobili hídnak neveztem magamban :P ) Amit mi idő hiányában kihagytunk: a Tivoli-park, állítólag ez is nagyon szép.

- Bled, nagyon szép kisváros a hegyek között, tóval és a tavon szigettel, bár én túl nagy elvárással indultam ide (egész Szlovéniából ez tűnt a legérdekesebb látnivalónak az útikönyvünk alapján) ehhez képest nekem kicsit csalódás volt, igaz szép nagyon, de semmi extra, kicsit "elturistásodott" hely, nem olyan zordon, mint amilyennek képzeltem. 

- Piran, a tengerparti helyek közül a kedvencem, gyönyörű óváros, érdekes módon még olcsóbb kicsit, mint a többi tengerparti település (pedig eredetileg arra számítottunk, hogy itt kell a legmélyebben a pénztárcánkba nyúlni). A partja fürdőzésre nem olyan jó, hatalmas sziklák veszik körül, így a strandolásra alkalmas részek kicsik

- Izola, hangulatos kisváros a tengerparton, a belvárosa kicsit kopottasabb, mint Piran, viszont szép, kicsit olyan, mintha megállt volna az élet az előző századokban. Ami nagyon tetszett, hogy szép zöld a város, tele mediterrán virágokkal, leanderekkel, fikuszokkal, stb. 

- Trieszt, ez már Olaszország, viszont Koperből busszal fél óra alatt elérhető, itt a legszebb látnivaló a Miramare-kastély volt, gyönyörű parkkal, a belvárostól 8 km-re északra. 6-os busszal a vasútállomástól egyszerűen megközelíthető. 

A belváros is szép, teljesen rendben van, de nem annyira olaszos az építészet, inkább az Osztrák-Magyar Monarchia építészete dominál a városban. A főtere a legnagyobb tér Európában, ami a tengerre nyílik.

- Koper, itt sajnos csak a külvársoban jártunk, a vasút- és buszpályaudvar a város szélén van, de állítólag a belváros itt is megérne 1-2 óra sétát. 

- Portorozs, aki inkább fürdeni akar, ezt a várost ajánlanám, mert itt a legjobb a strand, homokos, Szlovénia többi általunk meglátogatott strandja köves. Itt túl sok látnivaló nincs, csak szállodák, üzletek, éttermek, stb., viszont hangulatos ez is, nem olyan hatalmas és átláthatatlan, mint pl. a Napospart Bulgáriában. 

- Ha valaki főleg strandolás céljából választja a nyári célországát, annak kevésbé ajánlanám Szlovéniát, mivel a szlovén tengerpart nem túl nagy, és a strandok Portorozst leszámítva kövesek és elég kicsik, a víz több helyen moszatos. A part sok helyen le van díszkővel kövezve, a szlovénok sokszor ezeken napoznak. 

 

Árak:

A teljes költségvetésünk 1 hétre 120 000 Ft volt/fő

- vonatjegy Bp-Ljubljana retúr 49 €

- vonatjegy Bp-Koper retúr 69 €

- szállás Ljubljana 12,5€/fő/éj - kollégium színvonalú szálláson

- szállás Izola 40 €/szoba/éj - 3 főre, magánszálláson (egy néni adta ki a háza egyik szobáját)

- ebéd: 30-50 €/ 3 fő között mozgott (leves, második, ital) , legolcsóbb 7 €-s menü Piranban volt, ami leves-második-saláta-dinnyét tartalmazott + ital (3x2 dl bor) kb 10 €. Legdrágább Ljubljanában étlapról kb 50 € (leves+második), de ez sokkal kevesebb adag és rosszabb ízű volt, mint a pirani menü, szóval ki kell fogni a jó helyeket.  

- sör boltban 1 €

- kenyér fél kg 1 € 

- ásványvíz másfél l 0,3-0,4 €

- péksüti 1 €

- üveg bor helyi (malvazija) 4-5 €

- csomagolt felvágott 1,2-2 €

- margarin 1,5 € 

-rostoslé 1,2-1,8 € 

- helyi buszjegy Koper-Izola 1,8 € , Koper-Trieszt 3,3 €, Izola-Piran 2,2 € 

- vonatjegy országon belül Ljubljana-Koper kb 10 € (vonatfüggő), Ljubljana-Lesce-Bled kb 5 €

 

Ha vannak még kérdéseitek, nyugodtan kérdezzetek :)

Üdv