tündérláng2 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 434
Zicherman úr jobb belátásra tért volna? Mindenestre több polemikus nickje eltünt a témában hozzászólásaival együtt még anno.

Az lehet, hogy Rezun (alias Szuvorov) nem túl rigorózusan bizonyít, de már olyan "mainstream" történészek, mint Ungvári Krisztián (és Kun Miklós) is hajlanak arra, hogy elfogadják: a Szovjetúnió támadó előkészüleket tett legkésőbb 1940-ben. Néhány év, és a tankönyvek is át lesznek írva.

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/06/29/ungvary_krisztian_molotov-ribbentrop_paktum_sztalin_a_szovjetunio_felelossege_a_ii._vilaghaboruban_a_becsapott_csalo/?

Itt egy térkép, ami hasonló Ungváryéhoz:

http://rkka.ru/maps/1941-1.jpg

Ezen világosan látszik a korabeli magyar határral szembeni támadó szovjet felvonulás 1941 júniusi állapota. (Két szovjet hadsereg és több mehanizált hadtest a Magyarországra vezető utak mentén, további szovjet hadseregek felvonulása a térségbe). Vele szemben a magyar oldalon csak gyér erők voltak.

Mint tudjuk, 1940/41 telén a Kremlben 50 tábornok részvételével gyakoroltak egy északi és egy déli irányú szovjet támadást. A déli irányú támadás célja Budapest bevétele volt. A kievi katonai körzetet vezető Zsukov álláspontja kerekedett felül, aki a déli irányú támadást pártfogolta.

A gyakorlat leírása részletesen megtalálható Bobiljov szovjet történész munkáiban.

A magyar határon felvonult szovjet erők (köztük hegyivadász alakulatok) már 1940 őszén gyakorolták a Kárpátokon való átkelést és mélyfelderítést is végeztek magyar területen.

A magyar határral szembeni szovjet támadó felvonulás Halder-nek már annak idején feltűnt és a nürnbergi perben is többen megerősítették, köztük Jodl egyik védőtanúja.

A fentieket már 2010-ben elég világosan ismertettem ezen a fórumon.