Mr Boswell Creative Commons License 2016.07.11 0 0 957

 „Az ötlet jó, de biztosra veszem, hogy a Térkép nem direkt ilyen. Hacsak nem faliképnek készült, és vicces kedvében volt az admirális.”

 

Talán a végére ki fog tisztulni.

 

„Az ég világon senkinek se jutna eszébe olyan kretén ötlet, hogy egy térképen különböző vetületeket kutyuljon össze. A tetszőleges sarokpont is akkora marhaság, hogy soha senki se csinált ilyet szándékosan.”

 

Pirinek sem jutott eszébe, csak valószínűleg nem tudta, hogy miként néz ki az amerikai kontinens, ezért nem ismerte fel a valóságtól való eltérést. A sarkpont csak egy hasonlat, viszont nem marhaság. Én inkább úgy fogalmaznák, hogy egy kezdetleges, de hibás vetületkészítési próbálkozás. A hibája abban rejlik, hogy pontokat húz egymásra, ezáltal a csomópontban, és környezetében területvesztés jön létre, ezért alkalmatlan a szerkesztésre. A forrástérkép készítője akár felismerhette is a hibát, de mivel az óceán olyan területére esett, ahol nincs semmi, figyelmen kívül hagyhatta. Talán még ez tűnt neki a legjobb megoldásnak.

 

„ Áttekintő térképek alapján amúgy sem lehet hajózni. Az csak annak a bejelölésére jó, hogy óceán átkelésnél berajzoljuk, hogy kb hol tartunk most.”

 

Ez általában igaz is, de ha nem áll rendelkezésre részletes térkép, akkor az ilyen léptékű is aranyat ér, főleg, ha már az is eredmény, hogy megtaláljuk a kívánt partszakaszt.

 

Mielőtt rátérnék a következtetésekre, feltételezésekre, a térkép "pontosságának" megítéléséhez berakok néhány képet.

 

  

Előzmény: gacsat4 (956)