Mara300 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 1043

Valahogy engem az zavar, hogy Romanak mint varosnak a lakossaga a bukas elött több mint 1 millio volt, vagy Alexandria, Babylon, stb.-nek is eleg nagyszamu lakossaga volt.

 

Ahhoz hogy egy varos varos legyen, kell egy bizonyos lakossagszam.

 

Köln -most googeloltam hozza- az 5-6 szazadban n.Ch. kb 14-15 000 volt. Okay,  -most fejböl- kapott varos rangot-, de mennyi volt ebböl az eredeti kölni, es nem romai?

 

Nekem mar a multkor is alapban az volt a gondom, amikor a barbarok stb-k mozgasarol irtam, hogy a Th az Nemetorszag törtenetet dolgozza fel, a mai Nemetorszaghoz vezetö utat, de leszükitve az a terület itt erdekes, ahol kb a mai Nemetorszag földrajzilag fekszik.

 

Masodlagosnak tartom itt azt, hogy Romanak milyen kihatasa volt a települesfejlödesre nyugaton, vagyis a mai francia-nemet-(esetleg angol) területen, mert egyszerüen nem volt itt egy sürü benepesedes jellemzö, mar csak a növenyzet akkori meglevöseget illetöen sem, ami akadalya volt egy nagyobb települes kialakulasanak, közlekedö utak, uthalozatok megepitesenek, okay, a romaiak epitettek utat, egy fövonalu rendszert a Birodalomban, de ket ut között az erdö es ingovany volt. Nemesek majdhogynem elszigetelt kis kuriakat, birtokokat tartottak fenn a 4-5 szazad idejen az erintett területen, egyfolytaban hadakoztak egymassal, szoval mas körülmenyek, mas urbanizacio volt ezen a területen mint Italiaban.

 

Hogy vizrendszer, kloaka (sic) Romaban volt, attol meg ez nem volt egy standard a nemet-francia területen.

 

Az un urbanizacio, varosalapitas ezen a mi most erintett területünkön  jellemzöen megitelesem szerint -15 ezer anno kölni lakossag benne maguk a romaiak, ide vagy oda- csak az ezredfordulo idejen (kb 200 eves toliggal) kezdett alakulni, ugy hogy azt mondhatnak, az urbanizacio gyökeret vert.

 

Hogy Eszak-Afrikaban milyen kihatasai voltak a varoskialakulasra, fejlödesre a romai birodalmi idök,  az is mellekes, mar csak azert is, mert az un varosallamok elöbb voltak mint az allamok  nagyobb területtel. gondolj Periklesz elötti idöszakra, vagy magara arra.

 

De a francia-nemet területen kialakult varosokra nem az a jellemzö mint pl az antikban Athenre. Vagy Spartara.

 

Maradjunk az adott területen.

 

Ezen a területen megitelesem szerint mas tartalma van/volt  egy varosnak, mas körülmenyek, ösztönzök között/soran jöttek letre.

 

En elhiszem hogy minden ut Romaba vezet, de szem elött kellene tartani itt elsödlegesen az adott terület -nemet/francia- akkori sajatossagait.

 

Volt Romaban pl a 6 szazadban trubadur-korszak? Nem. Tudtommal nem.

 

Ez a korszak viszont jelentös kihatassal volt a francia es nemet fejlödesre. nem csak müveszet, hanem a tarsadalom fejlödesere is.

 

Tehat mas viszonyok, mas adottsagok, mas esemenyek ...

 

 

Előzmény: panthera negra (1042)