panthera negra Creative Commons License 2016.07.08 0 0 1025

" Más olasz városban is vannak templomok a 4.századból ? "

Igen, elég sok és fel sem bírom sorolni.

A legtöbb Rómában van.

Ezek közül is a legfontosabb a Konstantin idején épített lateráni Szent János Bazilika ami a hivatalos pápai főtemplom (nem a Szent Péter Bazilika). A falai eredetiek, de Bernini teljességgel barokkizálta.

.

Aztán ami eredeti formájában maradt fenn a Szent Cosma és Szent Damian templom. 310 körül épült. Pogány templomként és nemsokára keresztény templom lett.

.

Aztán Romulus temploma, teljes épségében és eredeti állapotában fennmaradt a Forum Romanumon. 310-ben épült és nemsokára ez is keresztény templom lett.

.

A Szent Péter altemploma, ez még Konstantin Bazilikájának fennmaradt részeit őrzi, a grották pedig római kori.

.

Aztán lehet sorolni a templomokat az 5 és 6. századi római ókeresztény bazilikákkal. Ilyen a monumentális Santa Maria Maggiore Bazilika 

.

Vagy az 5. századi Santo Stefano Rotondo ami az egyik legépebben megmaradt római ókeresztény templom, mellesleg az esztergomi érsekek római temploma.

.

Aztána vi. századi Santa Maria in Cosmedin templom

.

és még számtalan más........

.

Megj. Itália legősibb olyan temploma ami folyamatosan működik mint templom az Syracusa katedrálisa, hátborzongató volt azok között az oszlopok között járni ahol valamikor Archimedes lépkedett és azokon a lépcsőkön ahol Szent Pál prédikált. 2550 éve mint templom működik.  Kezdetben mint Athene temploma.

.

 

Syracusa katedrálisa oldalfal és belső tér részlet, a katedrális ógörög oszlopcsarnoka (foto saját).

.

 

Előzmény: vörösvári (1022)