Szia!
Igen, a 2009 őszéig üzembe helyezettek EURO IV-esek, az azutániak EURO V-ösek részecskeszűrővel. Nyugaton, már az első széria is DPF-es volt.
Az EURO IV-es 115 lovas, az EURO V-ös 128 lovas, bár utóbbiaknak 115-tel vannak sokszor feltüntetve a forgalmiban (faceliftről beszélek, nem az új szériáról). Ez azért lehetséges, mert simán szoftveresen lettek "tuningolva" szerviz alkalmával. Sokat variáltak már az elejétől fogva a diesel szoftverével. Volt vagy 3 az első szériánál.
Érzetre nincs különbség számomra a 115 és a 128 lovas között. Igazából féltem, hogy az EURO V-ös gázosabb lesz, de talán a plusz lovaknak és a 6 fokozatnak köszönhetően mégsem lett az. Ez annyira igaz (bár a hosszabb váltónak ennek semmi köze), hogy 6-osban is szépen elnyúlik, amikor gyorsulnia kell.
Jelentős fogyasztásbeli észrevételeim nincsenek, mivel 21-e óta van meg az "új"és kb. 800 km-t mentem vele. Az átlagom jelenleg 5.7 vegyesben, ami Budapest belvárost is tartalmaz. Az feltűnt, hogy amikor égeti a kormot (másra nem tudom visszavezetni), akkor felmegy a fogyasztása országúton, de idővel vissza is megy.
Hogy hogyan működik pontosan ez a DPF, fogalmam sincsen.
Nincs benne kettőstömegű, illetve én még nem hallottam befecskendező problémáról, csak turbós sztorikat a másik fórumról.