szölőszem Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2778

Én a Dél -Alföldön lakom,homokos területen.Egy méter mélyen van egy vastag agyagréteg.Azt tapasztalom,hogy minden szőlőfajta kiskoruktól kezdve eltérő módon növekszik.Mivel nekem minden fajtából csak egy tőkém van,össze tudom hasonlítani az induláskori növekedési erényüket.Sőt fajtán belül is nagy eltérések vannak.Csak egyetlen példa:tavaly tavasszal ültettem síma vesszős Teleki 5 C-t.összesen 25 vesszőt.Ebből 7 nem hajtott ki.A többi 18 eltérő módon növekedett.Volt amelyik csak 15,volt amelyik 30 de volt egy amelyik másfél métert nőtt abban az évben.A körülmények azonosak voltak.Mindegyiket csak júliusban és augusztusban (a nagy melegek idején) locsoltam hetente kétszer fél-fél locsoló vízzel.

Maci-p-vel értek egyet,hogy a szőlőt alapjában véve nem kell locsolni.Nyilván a telepítéskori időjárás nagyban befolyásolja az eredés sikerét,de nem ez az egyetlen szempont.Az is fontos,hogy a fiatal csemetét a régi helyére ültetted,vagy szűz földbe(lásd: újratelepítési betegség,a honlapomon írtam róla). Sokat számít az is, hogy oltvány,vagy saját gyökerű a kis csemete,valamint a talaj összetétele.

Tehát nagyon összetett ez a kérdés.