Törölt nick Creative Commons License 2016.07.03 0 1 3755

"Pl. : Mikor Paul a messiásában ugye meglátja a víz alá lebukó Holdat...azaz saját halálát....illetve beszél az Idaho gholával a teraszon, hogy az egész rendszer amit felépített egyszer elbukik."

 

Ne kerteljünk: attól még, hogy a sci-fit és a fantasyt olyan emberek szokták szeretni, akiket vonz a természetfeletti, nem feltétlenül látnak tisztán a témában.

Viszont Herbert érteni vélt (illetve lehetségesnek tartott) néhány alapvető dolgot: miért van az, hogy a jóslás, mint olyan működik (ennek természetesen van biológiai magyarázata, nyilván egy olyan mirigyben, amit a szánni való földi orvostudomány még nem kutatott ki eléggé, de ezt hagyjuk is).

És ezen akkor már el lehet indulni. Tehát vannak olyan képességű emberek, akiknek olyan mértékű a médiumitása, hogy képesek mintegy "kapcsolódni" a jövőhöz, lehívni az információkat és nagy valószínűséggel megjósolni, mi fog történni. Akár saját magával, akár más emberrel kapcsolatban.

 

"Sok minden van ebben a Düne univerzumban: politika, genetika, klónozás, tudatátvitel, transzállapot előidézése, jövöbe látás, látomás, jóslatok, szerelem, érdek kapcsolatok, mi a létezés értelme?-elmélkedés-keresése , ökológia, vízgazdálkodás, múlt tisztelete, ....sok mindenről beszél Herbert ezekben a könyvekben."

 

Mikor 1989 őszén az akkori barátomtól kölcsönkaptam (aki el sem olvasta!, mert neki túl "hosszú" volt, nála csak hányódott a könyv, a sci-fi imádó unokatesója "felejtette nála"*), 14 éves voltam, még kevés politológiai és történetfilozófiai előzetes olvasmánnyal rendelkezvén.

És így utólag elmondhatom, hogy a sivatagbolygón és a homokférgeken kívül semmi eredeti nincsen benne, minden mást egy előző történelmi korból másolt vagy vett elő Herbert.

A létezés értelmét meg is válaszolja: ez a Kwisatz Haderach-há válás. Csakhogy ez a nehézségi foka miatt nagyon kevés embernek adatott meg és fog megadatni a jövőben is.

 

Ezenkívül ott van a sors és itt már belép a determináció (ami nem azonos az előre elrendeltséggel, sokkal inkább az előző életből hozott következményekkel), vagyis kell legyen lélekvándorlás, hiszen ha nincs, akkor maga a Kwisatz Haderach sem jöhetne létre vagyis a legfejlettebb lény sem születhetne meg, ha nem volna honnan jönnie.

Semmiből nem keletkezik semmi, az univerzum öröktől fogva létezik... egyszerű volt az ontológia mindig is, csak át kell látni a lényegét és már meg is fejtettük. A Hegel utáni filozófusok csak túlbonyolították az egészet.

 

 

*nincsenek véletlenek, ez a könyv az én világlátásom kitágulásához kellett!!!

A legnagyobb tanulság a Dűnével kapcsolatban, hogy amit az emberi elme természetfeletti részéről ír Herbert, az bizony igaz is. Tehát nem sci-fi kategória.

Csak a mostani tudomány hárít, mindent, ami a természetfeletti felé mutatna, eltagad. Nem jó taktika, örökké nem lehet tagadni.

A repedések a materialista világképen már igencsak ormótlanok...

 

Előzmény: Usul-Paul555 (3732)