a8lang Creative Commons License 2016.06.28 0 0 48501

Eredetileg azt akartam venni, de lebeszéltek róla többen is. Zsindelyre macerás a kampókat felrakni, mert nem tudni hol van szarufa. Ráadásként nekem hódfarkú zsindelyem van, ami elég keskeny levelekből áll. Az nem működik hogy felhajtom és visszaragasztom, ugyanis eltörik annyira le van tapadva. Beszéltem pár emberrel, pl paya úr és másokkal is, mindenki ezt a kis darabokból álló sínt ajánlotta zsindelyre, ezzel könnyen gyorsan lehet haladni. Mehet a deszkába a csavar 4db per sín. A széleken 6db, ahol van szarufa ott hosszabb csavar.

MA szépen haladtam, a garázs tetejét végig is síneztem 3 sorban, már csak egy sor hiányzik 12db.

Inkább az előkészítés tart sokáig házilag egyedül. Kifúrni minden sínt 4 helyen, pár tíz db-nál 6helyen(ez kb 500fúrás, 3cm-es epdm csíkokat vágni az 50m-es tekercsből összesen kb 450db-ot.

Eddig 80sínt csináltam meg készre, holnap kifúrom a maradék 30-at is.

Befejezem a garázst, meg visszamegyek a problámás helyekre, van már zsidelyragasztóm is, összesen 4 sínnél van némi utómunka mert nem fog 1-2 csavar, addig csinálom amíg tökéletes nem lesz. Túlsó végén a síneket direkt nem rakom fel, majd ha ott tartanak a panelek és látom mennyi hely van pontosan. Kicsit trapéz a garázs teteje, felül rövidebb pár cm-el, de ott majd túllóg a bádogon a szélső panel 1-2cm-t, alul, felül lesz rögzítve a széle nem oldalt mint a többi.

A ház tetőt is végigmértem megint, kényelmesen elfér az a darabszám mindenhol amit kitaláltam meg lerajzoltam. Ha fent van az összes sín akkor jönnek az optimizerek az nem tart sokáig, a kábeleket megpróbálom valahogy a sínekhez rögzíteni hogy ne lógjanak a tetőn csak úgy össze vissza. A tetőn a keskeny deszkákat érzem problémásnak, de legalább futnak végig, tehát ha egyszer deszkát érek minden csavarral akkor jó eséllyel mellette levőknél se lesz gond, ha beszalad egy csavar megnézem a padlás felől hátha közel a szarufa és akkor mehet bele a hosszabb csavar. 

Aztán jön a földelés, a sínvégeket és panelsorvégeket összekötöm, csak még nem tudom pontosan milyen idom kell vagy saru vagy akármi amivel rögzítem a kábelt.

Panelek földeléséhez milyen csavar kell?

4.5-es kicsi bele, vmi 5,5 körül lehet, van külön ehhez való hatlapfejű csavar?

Ez vmi szabvány lehet mert a kínai panelen is ugyanolyan lyuk van mint a sharp-okon.

Aztán még mindig ott az inverter kérdés, garázsba vagy garázs elé kintre a tető alá ezt se döntöttem el még.

Garázs előnye, hogy védett, nem lopják el, hátránya hogy ha beállok az autóval melegben és rácsukom az ajtót akkor be tud rendesen fűteni 1-2órára, meg ha bármi van akkor nehezebben lehet kintről hozzáférni.

Kinti elhelyezés előnye hogy ha bármi történik akkor könnyen hozzáférhető minden, de a lopásveszély is nagyobb, bár nem nagyon lopnak meg van kamera is.

NEm éri eső, napfény sem, jól szellőzik, pára se nagyon van, de télen hideg az ugyanúgy van.

Gondolom ha beteszem egy nagy szekrénybe (ami jól szellőzik) az nem annyira jó egy inverternek.

A lényeg hogy tesztelem majd a legolcsóbb kínai shinetime panelt is meg a heckert is azonos tetőfelületen, mit tudnak a sharpokhoz képest.

Előzmény: kiggyo (48500)