vigabi Creative Commons License 2016.06.25 0 0 1213

Hogy világosabb legyen a dolog megpróbálom összeszedni a gondolataimat az egész dologgal kapcsolatban. Mert látom, hogy felmerültek különböző kérdések.

 

Mit is jelent az általános felhasználás részemről?

 

Leginkább túrázások alkalmával készült tájképet, csoportképet, makrót stb. stb. Legyen szó borús időről, verőfényes napsütésről, árnyékos témáról, kontrasztos témáról, naplementéről, napfelkeltéről, esti fotózásról és minden olyan helyzetről, ami csak előfordulhat egy túra alkalmával. Na meg persze minden más esetben, amikor csak úgy gondolom, hogy fényképezni szeretnék.

De az tény és való, hogy a pálmát a természetben, szabadtérben való fotózás fogja mindig is vinni.

A cél mindenhol, minden körülmények között a lehető legjobb kép elkészítése a pénztárcának megfelelő masinériával. (na ez a szűk keresztmetszet a dologban)

 

A képpont!

 

Látom itt is felmerültek kérdések.

Na akkor tisztázzuk, hogy mi is az, ami annyira „izgat” engem ebben a dologban.

Hát nem a felbontás!

Azzal tisztában vagyok én is, hogy monitoron való nézegetéshez nemhogy a 20 mega, de még a mostani gépem 18 megája is rengeteg. Márpedig nem fogok a képeimből óriásposztereket készíttetni.

Akkor mi is a lényeg az egészben?

Megpróbálom lényegre törően leírni, hogy én mire jutottam ezzel az egésszel kapcsolatban a netet böngészve.

Az érzékelő 1 képpontra eső felületének a nagyságáról van szó és továbbra sem a felbontásról.

Ezt hogyan kapjuk meg?

Nagyon egyszerűen.

El kell osztani a képérzékelő négyzetmilliméterben kiszámolt felületét megapixelek számával és így négyzetmikronban megkapjuk az érzékelő egy képpontra eső felületét. (pl. 18).  Na persze tisztába vagyok azzal, hogy ezek nem vérpontos adatok, de összehasonlításra ellenben kiválóak. Annak ellenére, hogy nem vagyok a téma szakértője és a végzettségemnek sincs semmi köze a fotózáshoz, engem meggyőztek azok az infók amiket ebben az ügyben a neten találtam, mert eléggé logikus, egyszerű és érthető a dolog, úgy gondolom.

 

Na akkor lássuk a medvét!

 

APS-C: 22,3mmx14,9mm= 332,27mm2 egyszerűség kedvéért kerekítsünk 332mm2

Full Frame: 24mmx36mm=864m2

Számoljunk 18, illetve 20 megával, mert a mostani gépem 18 megás a 6D meg 20.

 

Full Frame 6D 864/20=43 (kerekítve)

APS-C 1200D 332/18= 18 (kerekítve)

 

A lényeg elég egyértelmű. Annak ellenére, hogy a 6D 20 megás még így is kis híján két és félszer nagyobb az egy képpontra eső felülete az érzékelőjének.

Mi következik ebből? Az, hogy kis híján két és félszer több fényt tud befogadni ugyanannyi idő alatt. A fényképezéshez, mint ahogyan a nevében is benne foglaltatik egy dolog még egyenlőre feltétlen szükségeltetik hozzá: FÉNY.

Ahhoz pedig, hogy legyen egy jó fényerős fényképező szettünk, mi szükségeltetik hozzá?

Hát egyszer a jó fényerős objektív. (F2,8, vagy még nagyobb F1,4)

Másodsorban meg úgy gondolom, már ha lehet ilyen szabadon és spontán módon fogalmazni, akkor még szükséges hozzá egy jó fényerős képérzékelő. (legalábbis szerintem)

Mitől lesz egy képérzékelő fényerősebb a társánál?

Attól, hogy az egy képpontra eső felülete nagyobb, mint a másiké.

Az pedig, hogy a nagyobb képpontméret a záridőn kívül még milyen előnyökkel jár együtt olvasson mindenki utána a neten, mint ahogyan én is ezt tettem és engem meggyőztek az ott leírtak.

 

Persze sajnos a dolog ennél árnyaltabb, mert a képminőség az nem csak az érzékelő képpontméretétől függ, hanem a beépített processzortól és képfeldolgozó szoftvertől és még ki tudja mitől. Mindenesetre a nagyobb képpontméretű érzékelő előnye (tapasztalat nélkül is, csak a józan paraszti észt használva a neten leírtak alapján) én úgy gondolom, hogy elég egyértelmű a kisebb képpontmérettel bíró társához képest.

Mint ahogy előbb utaltam rá tapasztalatom még nincs ilyen géppel, de hát a puding próbája az evés. Ezért is írtam ebbe a fórumba, hogy hátha kapok ez ügyben hasznos gyakorlati tanácsot és, hogy mennyire állja meg ez a dolog a helyét.

     

      „feltételezve, hogy ki is használtad, és nem csak a "zöld kocekával" képeltél.”

 

A gépet „természetesen” nem full automata módban használom, mert akkor aztán tényleg tök felesleges egy ilyen gép beszerzése.

A gépet leginkább rekesz előválasztásos üzemmódban használom, vagy nagy ritkán záridő előválasztás módban. ISO-t szoktam néha variálni és szoktam „játszadozni” a fényméréssel és a fókuszmódokkal is.

 

       „valóban éltél a géped cserélhető objektíves voltával”

 

A gépem cserélhető objektíves voltával nem tudok élni, mert csak egy objektívvel rendelkezem. (18-55 3,5-5,6 IS STM) A fejlesztés során pedig szintén egy objektívben gondolkodom. Na és itt érkeztünk el egy olyan ponthoz, ahol már látom magam előtt a hozzászólásokat miszerint: „akkor minek neked cserélhető objektíves gép?”

Rövidebb válasz. CSAK. (de azt leszögezem, hogy nem presztízsből)

Hosszabb válasz.

Azért, mert később lehet, hogy beszerzek egy másikat is. De egyenlőre nincsen pénzem arra, hogy objektíveket vásárolgassak magamnak. Ebből kifolyólag az a cél, hogy legyen egy olyan jó minőségű objektívem, amely kielégíti az igényeimet. (minőség, zoom) Ez volna pl. a Ef 24-105mm f/4l is usm   

 

       „A "nagyobb szenzor előnyei" és a "nagyobb képpontméret" nem pontos megfogalmazás, mert   ebből a szempontból egy 5D mark 1 a végső megoldás.”

 

A képpontmérettel kapcsolatban remélem, hogy sikerült elég egyértelműen rávilágítanom arra, hogy mi az, ami foglalkoztatja a fantáziámat. Való igaz, hogy ebből a szempontból az 5D MARK I. viszi a pálmát a maga 12 megapixelével. (már, ha helyesek az információim) 864/12=72

Hát igen, de mint ahogyan utaltam rá a pénztárcám „kissé szűkös”. Arról nem is beszélve, hogy a képminőség szempontjából sajnos nem csak a képpontméret számít, hanem sok minden más is. Na meg nem utolsósorban annyi pénzt meg nem adok ki egy fényképezőgépért sem.

 

Elérkeztem kissé hosszúkásra sikeredett mondókám végéhez.

 

Nos remélem sikerült eléggé pontosan rávilágítanom arra, hogy mi is az, ami leginkább érdekel ebben a dologban és remélem sikerült az egyéb tisztázatlan dolgokat is tisztázni.

 

A topicot majd én is olvasni fogom, de addig is várom a hasznos gyakorlati észrevételeket, tanácsokat.

 

Azzal pedig tisztában vagyok, hogy olyan gép úgy sem létezik, ami minden igényt kielégít. De ennek nem az az oka, hogy lehetetlen ilyen gépet csinálni, hanem az, hogy a gyártónak nem az a fontos, hogy egy olyan gépet dobjon piacra, ami minden szempontból fasza, hanem az, hogy minél több gépet adjon el. Ebből kifolyólag az egyik „ebben” jó, a másik „abban”. Az a lényeg, hogy vásárolj!