0l0 Creative Commons License 2016.06.24 -1 1 24892

Ez meg a tipikus érv nélküli lehülyézős válasz volt, arra a megszokott esetre, amikor kiderül, hogy értelmetlenül kötözködtek egyesek lényegtelenebb részleteken és még csak nem is jogosan. Hogy kár-e a szóért, az  azon is múlik, hogy az olvasók egy része rendelkezik-e kellő érdeklődéssel, idővel, logikával és szövegértéssel, hogy elolvassa, amit írtam és átlássa miről van szó. Annyiban valóban kár, hogy ha nem volnának ezek az össztűzszerű megmozdulások, akkor megtakaríthatnám ezt magamnak..

A "pirossal kiemelt az nagyon ott van" rész előtti fekete betűs "vagy bizonyos feltételek mellett esetleg" is nagyon ott volt a szövegben. Tegyük fel, hogy ez nem merő rosszindulatból kerülte el a nyájas olvasók egy részének figyelmét, miközben minden figyelmüket a pirosra összpontosították.

A "bizonyos feltételek mellett esetleg", ami tehát nagyon ott van, (és nem keverendő valamiféle "mindenki csinálja így" megfogalmazással), jelenthet bármiféle partikuláris esetet, mint pl nálam, ahol a hőszigetelés során feljebb sikerült pár redőnyt annyival tornászni, hogy a gurtni, az eredeti tokot és toktoldót érintő furatok helyett, a felső purhabon tudott átcsusszanni. Tettem ezt azért, mert így több a bejutó fény az egyébként túl sötét helyiségben, az áthidalót viszont mégiscsak szerencsétlen megoldás lett volna megfúrni ezért, de görgőrendszerben sem gondolkodtam. Nem sértődtem volna meg ha a mesterek annak idején szintén így csinálták volna, sőt ha nem áthidalózták volna be a régi belső redőnytokot, hanem feljebb tolták volna az ablakot, illetve fölé odatették volna egy szigetelő rétegre a külső redőnyt, akkor különösen tudnám utólag becsülni őket.

Nem akarok semmit senkinek beadni, nem is javaslatként fogalmaztam meg ezt a kérdéses szövegösszefüggésben, egyszerűen megemlítettem a lehetőségek utolján, melyekkel az előző kötözködésre válaszoltam. Számomra tény, és nem vitatéma, hogy működő megoldás. Ha valakinek ez nevetséges, akkor nevessen egy jót rajta!

Innen nézem-onnan nézem szinte mindenhol van. Az "itt nincs" leginkább valakinek a saját agyára vonatkozhat bizonyos esetekben. Pl az "XPS az ablak alá lehet vagy inkább nem célszerű" kérdésre egészen másképp válaszolhat egy nyílászáró beépítéssel foglalkozó, és egy hőszigeteléssel foglalkozó szakember...

Én egyik sem vagyok, de ha az lennék, valószínűleg, akkor sem tudnék határozott választ adni, amíg a peremfeltétel mindössze annyi, hogy ablak alá XPS. Milyen ablak, mekkora, milyen síkra kerül, milyen épület, milyen falazat, milyen a megcélzott energiaosztály, mik a célok, a preferenciák és még számos tényező alapján lehet dönteni, hogy van-e értelme foglalkozni vele, vagy sem.

Ha a jelen irományom után sem változik a véleményed, akkor a Ganser által javasolt X-es dolgot valahol támogatom. Ez nála (és másnál is) bevált, egyszer sem rúgta velem össze a port azóta. Remélem maradnak így is páran, kevésbé vehemens fórumozók, akik normális hangnemben kijavítanak, amikor tényleg tévedek.

Előzmény: Kisdi (24879)