panthera negra Creative Commons License 2016.06.23 0 0 975

"Ugyanis tudtommal a San Vital-ban meg mindig ott van pl.  Justiniaus csaszart es kiseretet abrazolo mozaik, valamint a csaszar uralkodotarsanak, Theodora csaszarnöt es kiseretet abrazolo mozaik."

-

Az apszis és nem az oktogon. Tehát sajnos rosszul tudod, remélem nem haragszol hogy kijavítalak. Az oktogonon a késő római Ravennába átlopott mozaik helyére barokk freskók kerültek. Szépek, nincs kifogásom ellene. Meg kell nézni és én is csak innen tudom. 

.

"mozogtak innen oda, onnan ide, közbent majd mindnet fölgyujtottak, majd  mindenkit leöltek,"

.

Megint lehet hogy ,megharagszol de kérlek ne sematizálj mert ez így nem igaz. Ravennában például a fejlett művészetnek volt a népvándorlás korában is folytatása és ennek egyedülálló műve Theodorik mauzóleuma aminek egy tömbből faragott márványkupolája ma is építészeti csodának számít.  

.

"az emlitett mozaik nem romai, hanem bizanci müveszet"

 

.

Igazad van, de nálunk késő rómaiként tanítják. Ez sem hülyeség, ha meggondolod hogy a San Vitale egyenes folytatása és stílusbeli azonosságok halmazát mutatja a közvetlenül ( kb. 50 méter ráadásul ugyan azon kertben) mellette álló Galla Placidiával. 

.

"akkor az epiteszet mint müveszi ag mindenkeppen barmilyen idöben fejlettebb müveszi ag mint a mozaik, mert az egyik a masiknak ala van rendelve,"

.

most kikaparod a szemem, mert ezt már majdnem elfogadtam és ekkor hirtelen eszembe ötlött a Capilla Palatina (ez már vitán felül Bizánci). Ez mögött a képolnák sorában még a Capilla Sistina is csak a harmadik helyre szorul....... persze ez szubjektív... csak amit én láttam, fotóztam eleddig... 

Előzmény: Mara300 (973)