toloba Creative Commons License 2016.06.22 0 0 251

Eltűnt Spéder Zoltán autója szinte egy időben azzal, hogy házkutatást tartottak nála, majd annál a Nemzeti Nyomozó Irodánál lett meg a BMW, amely a cégei ügyében nyomoz – tudta meg a hvg.hu. Nem tudni, hogy lefoglalták vagy ellopták, hogyan és miért kötött ki a nyomozóknál, mert a kocsi tulajdonosát elfelejtették értesíteni.

....

 

A hvg.hu által megkérdezett büntetőjogász általánosságban azt mondta: csak meghatározott célból lehet magántulajdont lefoglalni. „Egyrészt a bizonyítás érdekében történhet lefoglalás, másrészt a későbbi vagyonelkobzás, illetve a sértett későbbi polgári jogi igényeinek a biztosítására. De a lefoglalásról minden esetben határozatnak kell születnie, aminek az indoklásából egyértelműen ki kell derülnie, milyen konkrét eljárásban, milyen okból van szükség rá” – mondta Somfainé Vajda Ágnes.

Van olyan, hogy a sikeres nyomozás érdekében nem lehet késlekedni, és azonnal őrzésbe kell venni egy dolgot, például ha így tudják csak megakadályozni, hogy egy bűnjelet eltüntessenek, eladjanak. „Kizárólag ebben az esetben lehet azonnal őrzésbe venni, de akkor is a lefoglalás elrendeléséről késedelem nélkül be kell szerezni a határozatot” – magyarázta a büntetőügyekre szakosodott ügyvéd.

Számos más eljárási szabály is van – például házkutatás esetén a lefoglalásról jegyzőkönyv is készül, esetleg hatósági tanú is van –, hiszen egy magát jogállamnak tituláló országban senkinek a magántulajdonát nem lehet értesítés/alapos ok nélkül csak úgy elvenni – akkor sem, ha büntetőügy folyik ellene.