vörösvári Creative Commons License 2016.06.15 0 0 936

Akkor a morva fejedelemségről röviden.

Eredetileg avar uralom alatt álltak, majd miután a frankok legyőzték az avarokat frank fennhatóság alá kerültek. 822-ben vettek először részt morva küldöttek a frankfurti birodalmi gyűlésen. 

Az első ismert morva fejedelem I. Mojmir volt, ő 833-ban elfoglalta a szomszédos Nyitrai fejedelemséget, elűzte uralkodóját Pribinát és unokaöccsét Rasztiszlávot nevezte ki fejedelemnek. 

Azonban Mojmir függetlenedni akart a frankoktól, ezért 846-ban Német Lajos keleti frank király megdöntötte hatalmát és Rasztiszláv lett az új morva fejedelem.

Azonban Rasztiszláv is független akart lenni, eleinte sikeresen védekezett, de 858-ban kénytelen volt elismerni a frank uralmat. Ekkor egy saját szláv egyházat akart létrehozni, I. Miklós pápától kért támogatást, aki először elutasította. 863-ban kihasználva Karlmann lázadását Német Lajos ellen III. Mihály bizánci császártól kért térítőket, aki Cirillt és Metódot küldte, ehhez sikerült megkapni pápa támogatását is, aki hozzájárult a frankoktól független szláv egyház megteremtéséhez. 

870-ben Karlmann király megdöntötte Rasztiszláv hatalmát, megvakították és kolostorba küldték, az új fejedelem Szvatopluk lett. Szvatopluk időnként független volt, vereségei után pedig elismerte a frank uralmat, de a morva állam végig fennmaradt. 

894-ben halt meg Szvatopluk. A magyarok 907-ben megdöntötték a morva fejedelemséget.

Előzmény: vörösvári (886)