vörösvári Creative Commons License 2016.06.15 0 0 934

894-ben Arnulf személyesen vezette seregét Itáliába, el is foglalta egész északi felét, megkoronázták Páviában Arnulfot Itália királyának, Vid király közben meghalt. Azonban Arnulf nem tudott Rómába vonulni, hogy pápa császárrá koronázza, mert járvány tört ki a seregében és haza kellett vonulnia, de egy morva hadjáratot még levezetett, közben a morva fejedelem Szvatopluk is meghalt. A két fia elismerte Arnulfot hűbérurának, a csehek is elismerték és a szorbok is 895-ben uralmát. 

895-ben Arnulf törvénytelen fiát Zwentiboldot megkoronáztatta Lotaringia királyának. Szintén ebben az az évben újra Itáliába vonult Formosus pápa kérésére és legyőzte friauli Berengár és spoletói Lambert császár seregeit, felmentette az általuk ostromolt Rómát. A pápa hálából 896-ban megkoronázta császárnak Arnulfot. 

Még 895-ben polgárháború tört ki Morvaországban az Arnulf hatalmát elismerő II. Szvatopluk és testvére II. Mojmir közt. II. Mojmir nyert a polgárháborúban. Ebben az évben foglalhatták el a magyarok az Alföldet. 

896-ban Arnulf miközben el akarta foglalni Spoletot gutaütést kapott és haza kellett vonulnia. 

A morvák elleni háborút 898-899-ben Luitpold bajor őrgrófra bízta, nem volt sikeres a beavatkozás. Az alulmaradt II. Szvatopluk Karintiában kapott birtokokat. 

Arnulf 899-es halála után a magyarok elfoglalták Pannoniát, mert halálával érvényét vesztette a szövetség a magyarokkal.

Arnulfnak volt egy törvénytelen fia Zwentibold ( 871 - 900 ) , aki 895-től Lotaringia királya volt. 

Volt egy törvényes fia is, IV. Gyermek Lajos ( 893 - 911 ) az utolsó keleti frank Karoling uralkodó.

Előzmény: vörösvári (932)