arminkiss Creative Commons License 2016.06.11 0 0 21

Bár 14 éve nem frissült a topic, azért írok, mert a medika /gondolom, azóta már doktornő/ barátja nem kicsit van/volt eltájolva.

 

"Ennyi, ugy tudom nalatok nem kell a szakvizsgahoz." Rosszul tudod. 6 év orvosi egyetem (minimum), majd 5 év szakvizsga, hacsak nem háziorvos akarsz lenni. Ez eddig 11 év. Ha olyan szakot választasz, ami ráépített pl neonatológia, akkor még erre a 11 évre jön +3-5 év. Plusz még ha PhD-zni is akarsz, az még 3 év (rengeteg orvos megcsinálja).

 

"A jogi szakokleveles orvos nem ilyen." De, ilyen. Bár valóban nincs a végén jogi diplomája, 2 éves képzés a jogi karon, ha nem teljesen antiszoc, akkor még beszélget is joghallgatókkal, jogászokkal. Úgyhogy, de, van rálátása, ha nem is pont annyi, mint egy jogásznak.

 

"mamar mukodnek un. gimnaziumi biologia szakos osztalyok, melyek az orvosegyetemeker keszitenek fel. Jogtudomany fele ilyen kapcsolodas nincs, ez a tudomany a leheto legidegenebb a laikusoknak. Teny, hogy mas a felkeszules, de itt oriasi mennyisegu jogszabalyokat kell megtanulni (szo szerint akar), es megerteni." Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy biológia szakos osztály valós segítség az orvosin, leszámítva a felvételit meg mondjuk a sejtbiológiai alapokat? Az emelt szintű biosz (tudom, 2002-ben még nem létezett ez a fogalom) lepkef*ngnak se nevezhető a sejtbioszhoz, anatómiához, élettanhoz, biokémiához, biofizikához képest -hogy csak egy-két első és másodéves tárgyat említsek, nem beszélve a felsőbb évekről-. Elhiszem, hogy jogon sok jogszabályt kell megtanulni, de ugye az se gondolod komolyan, hogy az orvosin nem kell legalább akkor mennyiségű anyagot elsajátítani? Nyiss ki egy Funkcionális anatómia vagy egy Orvosi élettan könyvet... A Sobotta atlaszt meg a Röhlich Szövettant inkább kézbe se vedd, mert agyvérzést kapsz. És ezek csak az első két évre. (Más könyvek mellett.)

 

"Nekem allamigazgatasi foiskolan irt szakdolgozatombol egy hires jogi szaklapnal most jelenik meg egy cikkem." Aki komolyan veszi az orvosi hivatást, és PhD-zik, számos cikket kell publikálnia híres orvosi szaklapokban, csak úgy mondom. Azért az államigazgatási főiskolát ne emlegessük már egy lapon egy orvosi egyetemmel, ha kérhetem.

 

Még valami. Lehet itt verni a melled, hogy te jogászdoktor vagy meg fűnek fának eldicsekedni vele, meg kiírni facebookra a nevedbe, hogy mindenki lássa a Dr-t, de egyet azért ne felejts el. A jogot rengetegen elvégzik teljes munkaidő mellett. Nehéz, szó se róla, de rengetegen megcsinálják csúszás nélkül is. Az orvosiról ez aligha mondható el. Tudok pár embert, akik orvosi mellett dolgoztak, meg is csúsztak, mert munka mellett nem bírtak annyit tanulni.