Sziasztok!
Én is örököltem egy Schwalbit tavaly használtam is munkábajáráshoz. 2 alkalommal kellett kitakarítanom a karburátort. Meguntam vettem 150 Ft-ért egy benzinszűrőt. Azután tökéletes volt.
A motorozós időszak leteltekor pont elkezdett folyni az olaj.
Sajnos csak most a hétvégén értem rá kideríteni honnan. Lekaptam a blokkot, szétkaptam a kipufogót (folyik orrán-száján az olaj), lánc, láncvédő, lánckerék, no és a tank.
Mivel tagja vagyok a simson klubnak ott találtam leírást a citrosavas tank tisztításhoz.
Tegnap töltöttem bele a lötyit. Vagy ma, vagy holnap fogom megnézni mit végzett az elegy.
A lényeget kiollóztam, a szövegen nem változtattam:
Tank, illetve egyéb (rozsdás) alkatrészek citromsavazása
Kovács Balázs 2012-06-20 (Simsonklub.hu)
Kellékek:
a tank űrtartalmának megfelelő mennyiségű víz
citromsav (100gramm kb. 3literenként)
(lehetőleg) literes mérőedény
megfelelő nagyságú fazék
merőkanál
tölcsér
Előkészítés: Először mosd ki a tankot kavics vagy csavar, illetve víz segítségével, hogy a nagyobb dzsuva darabokat eltüntesd. Csavarj rá egy benzincsapot. Keress egy olyan valamit (pl. doboz) amire biztonságosan fel tudod rakni-támasztani a tankot vízszintesen. Helyezd bele a tankba a tölcsért és ezzel nagyjából elő is készítettük.
Recept (S51 tankhoz, 1személyre) Kimérsz kb. 8,7liter vizet a fazékba, beleöntesz 300gramm citromsavat (nekem ez a keverési arány vállt be) majd felteszed a gáztűzhelyre keverés közben melegíteni. Nem kell, hogy 100°C-os legyen, elég ha olyan 50-60 fok körül van. Majd ha már elég meleg a kotyva, akkor tedd takarékra, merőkanalazz egy litert a mérőedénybe majd öntsd a tölcsér segítségével a tankba, ezt addig csináld ameddig meg nem telik a tank.
Várj türelmesen legalább 1 napot, hagyd pihenni a tankot. :)
2. nap: Keress egy olyan helyet ahova nyugodtan kiengedheted a tankból a lötyit. Én nem szenteltem különösebb eseményt a redva eltávolítására, egy hirtelen mozdulattal felfordítottam a tankot és hagytam, hogy a beöntő nyíláson kifolyjon. Ezután alaposan öblítsd ki a tankot, majd tedd napsütötte helyre száradni.
Én még a biztonság kedvéért kb. 3-4 deci 20%-os ecetet is löttyintettem bele. Ártani nem árt és hátha hatékonyabb. Egy másik forrásból hallottam, hogy utána rozsdaoldó és átalakítóval (RO-55) is kiöblítette valaki.... meglátjuk. Ma-holnap beszámolok az eredményről.
Sajnos képek nem lesznek, mert előtte nem fényképeztem le (belenézni is csak nagy nehézségek árán sikerült).
Üdv: Zoli