És mennyire igazuk van:-(
Átsiklottam az eredeti kérdésen ami tényleg úgy szólt hogy a kifolyó párlat hány százalékos.
A fizika nem hazudik az tény, de hogy ki milyen következtetéseket von le belőle az nem mindegy.
Elhiszem hogy a három"kötekedő" hozzászóló érti a desztillálás elméletét, de arra is emlékszem mennyi harcot kellett vívni a forráspontok miatt.
Már a kérdés lényegét sem értettem. Milyen következtetést lehet levonni a kifolyó szesz alkoholtartamából? Tudom, meddig kell főzni. A páracső hőfoka emelkedik, csökken ahogy változnak a főzés paraméterei. (fűtés, huzat, évszak, stb.) Aki nem ért hozzá simán elfogadja hogy csökken a hőfok, erősebb a szeszfok csak az alkohol jön, több lesz a pálinka.
Ha a cefrében mérek csak emelkedést tapasztalok a változó forráspont függvényében. Felmegy 95°C-ról 95,2 °C-ra csak akkor lesz kevesebb ha lezárom a fűtést és megiszok egy kávét. Ez támpont. Lehet következtetni a felfűtés gyorsaságára a várható kihozatalra, a főzés végére.
Tehát igazuk van azoknak akik leiskoláztak. Annak is örülök hogy ilyen szinten értik a desztillálást.