Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2016.05.18 0 0 3751

Mivel a jogok a Szukitsnál vannak, így tőlük.

 

Először hat keményfedeles/táblás kiadásban adták ki, nekem ezek vannak meg. Van azonban egy olyan csavar, hogy A Dűne messiását, miután az első keménytáblás változat szó szerint elfogyott, kiadták új borítóval (jut eszembe, a Káptalanház is két borítós :D, az újranyomásnak már új borítója lett, nekem az első Szukits kiadásé van meg és az jobb), új fordításban, ez utóbbit a könyvtárból kikölcsönözve elolvastam, és összevetettem az angol eredetivel. Az új fordítása pontosabb, konkrétan a régiben, ha egy mondattal nem tudott mit kezdeni a fordító, egyszerűen "tömörítette" vagy odaírt valamit csak úgy és így elvesztette a lényegét. Egy példa:

 

"Do you divert me with Zensunni prattle?" Paul asked.
"Zensunni has other avenues to explore, Sire, than diversion and display."


Gáspár András:

"- Zenszuni szócsépeléssel akarsz elandalítani?
- A zenszuni út, Sire - mondta Hayt - nem erre való."

Galamb Zoltán:

"- Zenszuni szószaporítással akarod elterelni a figyelmemet?- kérdezte Paul.
- A Zenszunik a figyelemeltereléstől és a figyelemfelkeltéstől eltérő utakat is bejárhatnak, felség."

A régié azonban szerintem jobban megragadta a hangulatát a könyvnek.

Nos, a csavar szót azért húztam alá, mert van egy második is. :D Pár éve a Szukits elkezdte a Frank Herbert teljes science fiction univerzuma-sorozatot az Asimov könyvek mintájára, és azt tervezte, hogy az első kötet az első három eredeti regényt, a következő meg az utolsó három eredeti regényt tartalmazza, aztán meg jöttek voltak a SzabIr-novellák és regények (Csillagkorbács, Dosadi) az Pandora 1-el (Destination:Void), a következő kötetben a Pandora-trilógia.

Most ott tartunk, hogy az egész megrekedt az első kötetnél, a Destination:Void ki lett adva puhafedeles változatban, korlátozott példányszámban, de a közeljövőben nem lesz semmiféle Frank Herbert mű kiadása tervbe véve (épp egy pár hete kérdeztem rá ÚJRA). :( A Pandora-sorozat megrekedését sajnálom nagyon. 

A baj csak, hogy az eredeti hat Dűne könyvből az alap és az Eretnekei nem kapható, csak előjegyezhető (szokott újranyomás lenni). Tehát ha a barátaid meg is vennék az első össz Herbert könyvet az első három Dűnével, jelen pillanatban, hogy teljes legyen, csak az Istencsászárát és Káptalanházat tudják meg venni. Az Eretnekei Szukits kiadása antikvár példányként viszont kapható a Szellemlovasnál így teljes lehet a sorozat. A többi, nagy helyeken nem találom sem a Dűnét, sem az Eretnekeit.

 

Faramuci egy helyzet. Remélem tudtam segíteni. Mindenesetre a Szukitsét érdemes beszerezni az egységes terminológia miatt, meg igényes a kiadás is. Kérdezzenek rá, hogy a két kötetből mikorra várható újranyomás. 

______________

 

 

Azt a kiadást, amit linkeltél, tavaly mi is linkeltük. Vagy tavaly előtt? Az ötvenéves évfordulóra jelent meg. 

Előzmény: Tierce (3750)