forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 0 153

Szia!

 

Én mindig attól félek, hogy összefüggéstelen, nem teljesen helytálló dolgokat írok, mert sokszor annyira sietek, hogy itt-ott talán kihagyok néha valamit vagy pontatlanul fogalmazok!!:-) Azért igyekszem korrigálni ha valami kimaradna. Már ha van időm visszaolvasni!:-D

 

Azért lehetséges, hogy több infót kapsz itt Sansi ügyben, mert a kertészetek nem tudnak ennyire egy adott növénycsoportra specializálódni mint mi a fórumon. Ráadásul a kertészetek többsége viszonteladó, és sokszor inkább teljesen képzetlen munkaerőt alkalmaz mert az olcsóbb.. És ennek tetejében a Sansiknak még normális szakirodalma sincs, pláne magyarul!!:-) Szóval nem egyszerű összeszedni az infókat - a profi kertészeknek sem sajnos. Sőt.. Én is csak a saját tapasztalataimból tudok leginkább meríteni.

 

Golden Flame levélfolt téma: Nekem úgy tűnik a fotóról mintha ez a folt egy vizenyős foltként kezdte volna anno, aminek a közepe időközben már beszáradt.. Ezért én nem fizikai sérülésre gondolok... De a jelen állapotában nem tűnik vészesnek, jól be van "gyógyulva" a folt széle, nem úgy néz ki, mintha tovább akarna terjedni.. Én valami kórokozóra tippelek inkább, amit szerencsésen leküzdött a növény, vagy valami élettani folyamatra, pl. lehűlés miatti vizenyős levélfoltra..

Számukra kedvezőtlen körülmények között pl. a gombák sem képesek szaporodni. Ha erős a növény mert a körülmények neki kedveznek és nem a kórokozóknak, akkor hiába vannak jelen ezek a kórokozó gombák, baktériumok, stb., kisebb valószínűséggel betegítik meg a növényeket illetve kevésbé képesek elhatalmasodni rajta. És sok esetben a növény egyedül is képes megállítani a kórfolyamatot.:-) (Hú, ez nagyon orvososra sikerült. :-))

 

Vágási seb: én is ismerem ezt a kénporos/faszénporos/hamus stb. módszert. Sok kaktuszos is erre esküszik. Viszont van ellentábor is - én is szerintem inkább őket erősítem. :-) Gyorsan le is írom miért, így Te is el tudod dönteni, hogy melyik módszer a szimpatikusabb számodra. Mindenkinek a saját útját kell járnia.:-)

 

Tehát: ha az ember pl. sarjat vág le (steril késsel érdemes), keletkezik egy vágási felület a rizómán, amit ha beszórunk/elfedünk valami porral (faszén, hamu, stb.) de mégis befertőződne netán, nem, vagy csak később fogjuk észrevenni, amikor már esetleg rothad a növény a cserépben.. Sokkal jobb (szerintem is) ha szabadon hagyjuk a vágási sebzést, pár napig száraz, levegős helységben hagyjuk száradni (ekkor beindul a hegszövet-képződés ami majd szépen lezárja a sebet), és csak akkor ültetjük el a növényt ha ez a felület szép világos színű, kemény, nem vizesedik, nem rothad, nem barnul, stb. Szerintem jobb ha még időben, ültetés előtt észrevesszük ha netán bármi gond lenne, mintha fertőzötten ültetnénk el a tövet, és egyszer csak azt tapasztalnánk, hogy kidől a növényünk a cserépből.

 

Ha pl. épp egy rothadásos növénycsoport még ép töveit szeretnénk megmenteni, akkor viszont mindenképp érdemes alaposan fertőtleníteni is a töveket, rizómákat, vágási sebeket, majd ezt követően pár napig szárítani ültetés előtt. Közben pedig néha nem árt megnyomkodni a levágott rizómákat, hogy kemények-e, nem terjed-e tovább a vizesedés. Ilyenkor is jobb csak valami (gombaölő szeres) folyadékba mártani a rizómákat, ami nem vonja be őket vastag, nem átlátható réteggel mint a porok, amik alatt nem látszik hogyan gyógyul a sebzés.. Nemrég én pl. egy érdekes trifasciata tövet kaptam, szépen el is ültettem. Öreg tövecske volt, gyökér nélkül.. Így kb. egy hét múlva gondoltam egyet, vettem alginitet, és úgy döntöttem, hogy az ő földjéhez is keverek belőle. (Az alginit a növények ellenállóképességét is növeli, nagyon jó ásványi anyag forrás..) Szóval gyorsan kiborítottam a növényt a cserépből, és kicsit én is mondhatni kiborultam :-). Akkor vettem csak észre, hogy a vágási felületnél és itt-ott rothad a rizóma - pedig nem locsoltam meg, pár napja már száradt a seb mire hozzám került a növény, minden "steril" volt amibe tettem- új cserép, új ültetőközeg.. Talán a vágáskor fertőződhetett be, viszont nem figyeltem eléggé az ültetés előtt. Újra visszavágtam tehát a rizómát az egészséges részig, majd lekezeltem növényvédő szerekkel, és újra szárítás-ültetés. Nemsoká ismét meg fogom nézni mi újság vele. Én inkább így szoktam csinálni. És míg el nem felejtem: közvetlenül ültetés előtt éppen ezért hasznos lehet a levágott, beszárított, épnek tűnő rizómát is még egyszer megnézni, megnyomkodni, nem vizesedik-e. Ha kemény a rizóma és a vágási felület is szép fehéres, akkor nagy valószínűséggel minden rendben lesz. :-)

Van kép a virágtartóról? :-)

Üdv.

 

Előzmény: Arany láng (151)