forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 0 148

Szia!

 

Egyrészt látok a levél aljánál egy foltot, ami láthatóan (már) nem terjed, nem barnás-vöröses, tehát nem hiszem, hogy aggódni kellene miatta. Viszont ami nagyon jó hír, és biztató, hogy kezdenek megjelenni a kis fehér (új) gyökerek, tehát jó úton jár!!!! :-) Én pontosan erre a látványra számítottam (a foltot kivéve :-)) Azért is stagnált eddig a növénykéd, mert még nem gyökeresedett be rendesen. Óvatosan ültesd vissza, és irány az ablak!!:-) Én lehet, hogy úgy ültetném vissza a helyedben (amíg be nem gyökeresedik megtámogatva pl. egy kis karóval, hogy ne forduljon ki a földből), hogy a folt ne legyen a föld takarásában, hogy tudd figyelgetni. (Bár ez nem annyira fontos, csak én így szoktam. És ha szükségesnek látom, le is kezelem a növényt növényvédő szerrel.) Az ilyen foltok jobb ha nincsenek a földben, ahol nyirkos, sötét, stb. körülmények uralkodnak. Épp ezt szeretik a baktériumok és a gombák is, melyek leggyakrabban éppen a talajból fertőzik meg a növényeket.. Nekem ez a folt nem tűnik vészesnek, de jobb az óvatosság.

Ezek és a hasonló a foltok a töveknél elég gyakoriak a Sansikon. Talán anno kicsit túl lett locsolva, vagy a talajjal volt probléma, és/vagy nem megfelelő helyen volt tartva, legyengült, és elindult rajta valami bakteriális fertőzés... De már megállt! :-) Ha vöröses-barnás színűek a foltok sárgás kontúrral, akkor általában gombás fertőzésről van szó. Ilyenkor gombaölő szerrel lehet kezelni a növényeket. Ezeket a gyerkőc miatt a lakásban nem biztos, hogy ajánlanám, bár be is lehet őket öntözni nem csak permetezni. De most nem megyek bele nagyon a növényvédelembe.

A baktériumos fertőzések ellenszere egyedül a napos tenyészhely, steril föld, cserép és vágóeszközök, stb. használata, illetve a túlöntözés kerülése. (Régen forgalomban volt egy nagyon jó növényvédő szer erre a problémára, de már nincs sajnos/vagy szerencsére). A kártevők és kórokozók ellen sok környezetbarát lehetőség is elérhető már szerencsére!:-)

 

Mindenképp jó ha tisztában vagy azzal, hogy minél több növényt gyűjtesz be, annál nagyobb esély van rá, hogy a kórokozók és kártevők is bekerülnek a gyűjteményedbe. De a növények tartása valahol együtt is jár a növényvédelemmel, ezt el kell fogadni. Már sokszor és sok kedves növénybarátnak említettem, hogy e téren legfontosabb a megelőzés. Tehát hogy az új növényeinket (még ha egészségesnek látszanak is elsőre) soha nem tegyük azonnal a már meglévő (egészséges) növényeink mellé/közvetlen közelébe. Ha pár hónap és egy átültetés múlva is minden rendben van, akkor már össze lehet őket rakni. Az átültetést azért írtam, mert vannak kártevők, amelyek a Sansik esetében kifejezetten a gyökereken szeretnek élősködni, ilyen pl. a gyapjastetű. Hónapokig képes megbújni a gyökerek között, úgy, hogy észre sem veszi az ember. Többek között ezért is jó azonnal átültetni a növényt amit hazaviszünk, majd később is rendszeresen, és ezzel egybekötve alaposan átnézegetni. Ez a kertészetekből, gyűjtőktől, szomszéd nénitől, lépcsőházból származó minden növényre vonatkozik! Ha valami gond van egy növénnyel, az sokszor csak néhány hónap elteltével lesz látványos. Ha nem tettük a régi növényeink mellé, és esetleg tényleg baj van, még anélkül el tudjuk távolítani, hogy a probléma átterjedt volna a többire is. Ez tömblakásokban még inkább fontos, mert ott sokkal kevesebb lehetőség van a hatékony növényvédelemre. Szóval a megelőzés itt is a legfontosabb!:-)

 

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (144)