Kormány kérdéshez szólok hozzá. (Szinte) nem hittem el, hogy kormány nélkül jó lehet egy tengeri kajak. Aztán megtanultam evezni, és rájöttem, hogy tényleg lehet döntéssel stb. fordulni, az evező helyes használatáról nem is beszélve. Ennek ellenére most azt állítom, hogy kormány és/vagy szkeg nélküli tengeri kajakkal nagyon óvatosnak kell lenni. Extrém viszonyok esetén (erős áramlás és/vagy szél), amikor az evező támasztékul szolgál és fel sem lehet emelni a vízfelszínről, a kormány nélküli hajó nagyon veszélyesen sodródhat, gyakorlatilag irányíthatatlanul.
Ha kormány nélküli hajóm lenne, most fel lennék kenődve valahol a Zrmanja folyó partján a sziklákra. :-) Sikerült túlélő túraként végigcsinálni a kanyont, "vízbe döngölő", min. 100 km/h-s befúvások voltak, sűrű rohamokban, nagy turbulenciával, változó irányból. Főleg hátszeles irányból, ezért lehetett egyáltalán a vízen maradni. Fehéren porzott a víz és meglepően erősen hullámzott (milyen lett volna a sodrás elleni erős szél esetén), volt, hogy csak "vitorláztam", és a kormány segített, hogy lehetőleg a jobb irányba. A Wind Solo is jól vizsgázott újra.
Nem gröndlandi lapáttal eveztem, nem tudom, az milyen lett volna a támasztásnál. Szóval tanulj meg kormány nélkül evezni és használd ha indokolt. :-)