vörösvári Creative Commons License 2016.05.15 0 0 803

A langobard háború. 

Még 772-ben háború robbant ki a Pápai állam és a Langobard királyság közt. Desiderius király Rómát kezdte ostromolni, Adorján pápa Károlytól kért segítséget, Károly apja Kis Pipin ígéretére hivatkozott, aki védelmet ígért a Pápai államnak. Károly 773-ban indított háborút egész Páviáig ( a királyság fővárosa ) vonult, ostrom alá vette. Majd serege egy részével Desiderius fia Adelchis ellen indult, aki Veronában gyűjtött sereget, egészen az Adriai-tengerig üldözte a herceget, aki Konstantinápolyba menekült, ott kért segítséget Károly ellen, de nem kapott, mert akkor Bizánc háborúban állt a bolgárok ellen. 

Pávia 774-ben megadta magát, ezután Károly Rómába ment, ahol a pápa elismerte uralmát a langobard királyság felett. Desideriust kolostorba zárták. Adelchis Konstantinápolyban halt meg. Károlyt Páviában a langobard vaskoronával megkoronázták Lombardia királyának. Károly helyőrséget hagyott Páviában és hazatért. Arechis Beneveto langobard hercege nem ismerte el királynak és elszakadt a királyságtól.

776-ban felkelés tört ki Lombardiában, Hrodgaud Friaul hercege és Hildebrand Spoleto hercege lázadt fel. Károly visszatért Szászországból és legyőzte Hrodgaud seregét, a herceg is meghalt a csatában. Ezzel leverte a felkelést Károly.

 

Előzmény: vörösvári (801)