help_kene Creative Commons License 2016.05.11 0 0 3863

Lehet hogy veszek egy sima páraelszívót (szűrőbetéteset) vagy egy falba építhetőt a konyhába, és ha főzök, vagy ha úgy érzem, hogy párás a levegő, akkor bekapcsolom kicsit és kifújok vele egy kis levegőt a lakásból vagy ha szűrős, akkor összeszedi egy kicsit a párát.

Ez az se baj, ha zajos, mert ha eleget ment kikapcsolom és kész. Ha meg főzök, nem zavar..

 

A nyílászárókba meg lehet, hogy lesz lesz ilyen páratartalomra nyíló szellőző, és e mellett még veszek egy fűtőszálas melegítőt is (ez megy sima ventillátor üzemmódban is) ez néha bekapcsol majd és megkeringeti kicsit a levegőt  a lakásban (télen meleg levegőt nyáron meg csak csinál egy kis légáramlást.

 

Reggel 75%-os volt a páratartalom ami szerintem sok. (Bp-en lakom egyébként) 50% alá le kéne vinni valahogy.

Nem csináltam semmi különöset. Nem főztem nem mostam, annyi, hogy reggel letusoltam és kitettem a törülközőt a fregolira, de ettől se nagyon változott egyik mért érték sem. Annyi, hogy kint az ablakom előtt van egy nagy gyep ami szerintem eléggé párolog (főleg ilyen esős időben) tehát a kinti levegő páratartalma se lehet kevés.

 

Lehet, hogy veszek egy páramentesítőt is , azt meg berakom a nappaliba és az is néha be fog kapcsolni 1-1 órára.

 

Ezeknek a fogyasztását nagyon egyszerűen tudom mérni.

 

Amit küldtél táblázat az nagyon jó, de szerinted hogy tudnám konkrétan a falak hőmérsékletét megmérni? Mert a hőmérő az a levegő hőmérsékletét jelzi. Kíváncsi volnék, hogy mekkora az eltérés a fal és a szoba levegő hőmérséklete között.

 

A szellőztető csak akkor ér valamit, ha a páratartalmat le tudom vinni, különben állandóan nyitva lesz és jön majd be a hideg(esetleg szintén párás levegő :).

 

Egyelőre ezek még csak feltevések. Csinálok majd próbákat meg méregetem a kinti benti páratartalmat meg hőmérsékletet aztán az eredmények alapján próbálok valami okosat kitalálni.

 

Nagyon sokat segítettetek egyébként!  Köszi még egyszer!

 

(A legjobb az lenne, ha lennének ilyen szenzorok amit össze tudnék kötni valahogy a laptopommal és a mért értékek függvényében kapcsolgatná ki be valahogy a megfelelő berendezéseket :-)

 

Ha kint is párás a levegő, akkor bekapcsolná a benti páramentesítőt. ha meg kint száraz a levegő akkor meg rábízná a dolog a szellőztetőkre. Vagy valami :)

Előzmény: Petya79 (3862)