Petya79 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 3860

"...a kinti friss levegő is tök párás, tehát csak a szellőztető rendszer nem fogja megoldani teljesen a problémát, mert a benti párát le kell csapatni."

 

Két dolog:

 

1. Ha egy olcsó, otthoni felhasználású hygrométert ide-oda hordozgatsz magaddal, annak kell egy bizonyos idő, mire "kiegyenlítődik". Illetve azt is kalkuláld bele, hogy a páratartalmat ± 5%, a hőmérsékletet pedig nagyjából ± 1 °C pontossággal méri.

 

2. Önmagában a magas páratartalom még nem jelent problémát, legalábbis az otthonodra nézve. A gond akkor kezdődik, amikor a pára egy hidegebb felületen lecsapódik, és egy bedunsztolt lakásban a természetes levegőmozgás sem biztosított. Itt találsz egy harmatpont táblázatot:

http://www.anyagvedelem.hu/grafika/kepek/Harmatponht%20foto.jpg

 

Ha pontos a mérésed, tehát a szobahőmérséklet 20 °C, a relatív páratartalom pedig 75%-os, akkor a páralecsapódás 15,4 °C alatti felületen fog megjelenni. Kérdés, hogy van-e ilyen hideg felület a lakásban, és mennyi ideig áll fenn a magas páratartalom. Ha az egy szellőzetlen, hideg lakás, amiben gyakori a páraterhelés, akkor a penészedés elkerülhetetlen.

 

Írtad, hogy amíg rosszul záródó fa ablakaid voltak, addig nem jelentkezett ez a probléma. Ez arra enged következtetni, hogy tényleg csak a szellőztetés hiánya okozza a penészedést. Megpróbálhatnád résszellőztetésre állítani az ablakaid, vagy beszerelni 1-1 légbeejtőt (pl. Aereco). Lehet, hogy önmagában az enyhe, természetes légmozgás is segít. Ha mégsem így van, akkor meg a fürdőszobába célszerű felszereltetni egy elszívó ventilátort.

 

Persze a páramentesítő gép is egy jó megoldás, ha elfogadod annak az előnyei mellett a hátrányait is.

Előzmény: help_kene (3858)