Petya79 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 3850


"ez mitől jobb, mintha lenne egy páramentesítő gép?"

A konyhai páraelszívót egyáltalán nem tudja helyettesíteni egy páramentesítő.

Az fürdőszobai elszívó ventilátort némi kompromisszum árán ki tudod váltani egy páramentesítővel, de a közvetlen elszívó egyszerűbb és olcsóbb megoldás. Hozzáteszem: erre a célra pillanatnyilag mi is páramentesítő gépet használunk. Viszont amint lesz egy elérhető árú, és könnyen karbantartható egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető, amivel már van egy hosszabb távú tapasztalat (a megbízhatóság tekintetében), akkor abban a pillanatban kiváltom vele.  A Marley MEnV 180 szimpatikus lenne, de tudom, hogy az elődje (MEnV 150) elég megbízhatatlan volt, erről az újabb típusról pedig még nincsenek hosszabb távú tapasztalatok.

Az elszívó ventilátor legnagyobb előnye, hogy a párás levegőt (legalábbis annak nagy részét) közvetlenül kivezeti a szabadba. Nem foglal helyet, van időzíthető és/vagy páraérzékelős változata, kapható egészen csendes kivitelű is, és viszonylag alacsony a teljesítményfelvétele.

Ha mégis páramentesítő gépet használsz, akkor érdemes azt legalább negyed-fél órával a zuhanyzás előtt elindítani. Attól függően pedig, hogy a zuhanyzást követően mekkora lesz a helyiség páratartalma, utána még úgy ~1-3 óra hosszáig kell a gépet járatni (vagy időzíted, vagy olyan típust választasz, ami adott páratartalmat elérve automatikusan kikapcsol). A páramentesítő gép előnye, hogy mobilis, és hogy - bizonyos esetekben - nincs szüksége külső levegő utánpótlásra.


"Fürdőszobába mást mit tudnék feltenni ami befűtené a helyiséget?"

Felszerelhetsz erre a célra egy elektromos törölközőszárító radiátort, de azt tudnod kell, hogy ezeket nem folyamatos fűtésre találták ki. Ha fűtőpatronos törölközőszárítót vásárolsz, abból a legkisebb teljesítményű úgy 300-400 wattot zabál. De egy drágább, infrás változat is minimum úgy 200-300 wattos. Arra tökéletesen megfelel, hogy a zuhanyzás előtt egy picit felfűtsd a helyiséget (persze ez azért időt vesz igénybe), vagy hogy a vizes törölköződ megszárítsd vele, esetleg kiegészítő fűtésre használd. De folyamatos üzemben, önálló fűtésként használva még ha "bírja is", a gazdaságtalan fogyasztás miatt nem éri meg foglalkozni vele.

 


"Ha többet fűtök és melegebb van az hatékonyabb lehet nem?"

Mire célzol? Az tény, hogy melegebb lesz, de más tekintetben nem feltétlen vagy előrébb.

 


"miután a szellőztető meg a párátlanító már ki lett próbálva... Lehet, hogy nem is fog kelleni."

Plusz ráfűtéssel megoldani a falakon lecsapódott pára kérdését, szerintem nagy butaság. Sokkal olcsóbb, és hosszú távon eleve gazdaságosabb megoldás egy megfelelő léghozamú és teljesítményű elszívó ventilátort vásárolni, és beszereltetni. Szerintem.

Előzmény: help_kene (3848)