Bazarghai Creative Commons License 2016.05.10 0 1 16130

Kedves Urak!

 

Edesapam jovoltabol (tavmerest es bontas vegzett) sikerult megtenni a kovetkezo lepest, amit most dokumentalni is fogok. Mintha a blogomba irnek, de azert ez megiscsak celkozonseg, nem?

Szoval, kb. egy evvel ezelott sikerult szereznem ket darab kiselejtezett, am annal job allapotban levo Lenze hajtomuvet. Ezek aztan tudtak hajtomuvet epiteni! A hazat kicsit “megkapta” az ido, de a belseje egy mernoki csoda. Itt hozzatennem, hogy nekem minden az, ami mechanikus es van benne nehany fogaskerek. Nos, ebben tobbfele is akad, sot! Ferde es spiral fogazas otvozodik ebben a kis “dobozban” osszesen i=56,8 modositast adva. Huha, ez egy kicsit sok lesz, gondolnatok. En is igy voltam vele, amig ki ne bontottam (a hozza tartozo kis villanymotor most a kis esztergamat hajtja akar 90 Hertzen(!), mert ez egy specialis tekercselesu motor), es meg nem neztem a az elso fokozatot, ami csodalatos modon i=5 attelu. Igy a problema mar meg is oldodott. Illetve reszben, mert eloszor epitenem kell egy agyat a direct drive motornak, majd osszehozni a hajtomuvel. Ja, es “mellekesen” a hatomuben lathato Nagy fogaskereket redukalnom kell, es egy ugyanolyan meretu es fogszamu testvert kell gyartassak melle a hajdani kimeno tengely vonalaban, hogy meghajtsa a generatort.

Elso “remuletemben” ezt ugy almodtam meg, hogy egy vallal kozpontositott tarcsa meg a hajtomure, abba kozeppontosan egy vastagfalu, huzott cso, ami egybe csapgyhaz is a generatornak. A masik vegen egy masodik tarcsa a generator alloresznek. A csovon keresztul megy a tengely, aminek egyik vegere a kihajto fogaskerek kerul, a masikra pedig egy kis, seged tarcsaval a DD forgoresze. Mindezt pontosan esztergalva es illesztve, kulonben az egesz szethullik egy het alatt. A tengelyt axialis elmozdulas ellen egy-egy seeger gyuru vedi majdmivel nem lepnek fel tul Nagy erok, hogy vallat keljen alkalmazni.

Az osszeallitas nem lesz ket forint, sok gepmunka van benne, de szerencsere az utobbi evekben osszehozott a sors egy-ket igazan jo esztergalyossal, illetve a kisebb alkatreszeket en magam is le tudom gyartani otthon. A dlog masik fele, hogy magamnak csinalom, affele “mestermunkakent” szoval nem adok lejjebb a minosegbol. Kerul, amibe kerul. Illetve szerintem megall a dolog egy szazasbol. A sajat munkamat persze nem szamolom, mert az elvezet reszet nehogy mar kiszamlazzam magamnak. :)

 

Gabor