andi265 Creative Commons License 2016.05.05 -1 3 29801

Filitheyo Island Resort / 2016.04.21-05.01.

 

1. rész

 

Utazás:

Emirates-el Bécsből, szokásos jó színvonalon. Minden pontos, új géppel, 3,5 órás átszállással Dubaiban. Érzés Male-ba reggel ¾ 8-kor. Gyors SIM kártyavásárlás az internet miatt az Ooredoo shopban, majd a becsekkolás a hidroplánhoz. Táskákat lemérték, mindent együtt. Eseteges túlsúly itt fizetendő, 20+5 kg. engedélyezett mindenkinek. Utána átvittek a C terminálba a gépekhez, itt megkaptuk a hotelhez a kitöltendő bejelentkező lapokat. Kb. 1 órát kellett várni és indultunk tovább.

35 perces hidroplánrepülés után megérkeztünk a szigetre, megjegyzem a gép szokatlanul szép helyek felett repült el, anno a többi utamon nem volt ennyi látnivaló, rengeteg korallzátonyt és szigetet láttunk.

 

Hotel/Szobák:

Érkezéskor egy zöld koktél és thai nyakmasszázs várt mindenkit.

Szuperior szobát foglaltunk, ezek a sziget északi, szelesebb oldalán vannak. Nekünk nagyon megfelelt a szelesebb oldal, mert szél nélkül nagyon!! meleg van.

Előzetesen a 64-es szobát kértem mailben és már az érkezéskor elnézést kértek, hogy egy napig a 67-es szobát kapjuk és másnap mehetünk a 64-esbe J

A 67-es előtt van a 6-os sznori-bejárat és mivel ez a legjobb így itt egész nap forgalom van, valamint a búvárok is ezt használják, szóval jobb, hogy mehettünk másnap a 64-be.

A szoba valóban nagyon lelakott, a minknek nem volt a tetején már a pálmaborításból semmi,  régi fabútorok vannak, nagyon kemény a matrac az ágyon, a TV 1982-ből maradhatott itt. (bár kinek kell itt TV) a szaniterek is láttak már jobb napokat. De minden tiszta (aránylag) és működik. A légkondi hibátlanul tette a dolgát és elég halk is volt.

Nagyon rosszul van szigetelve, ha lekapcsolod a légkondit, egy órán belül pokoli meleg van. A szomszédot tényleg hallani lehet, de kibírható. A zuhany a szabad ég alatt van, szó szerint, tehát esőben nincs fürdés. A szobában van szúnyogirtó spray és szúnyogriasztó füstölő is, mert vannak szúnyogok. Szóval vigyen mindenki magával a testére fújható sprayt is.

 

Ételek:

Általában 5-6 főétel, 1 leves, mindig friss sushi és sashimi,, 2 féle rizs, 2 féle tésztaétel frissen készítve (finomak), frissensültek ami általában csirke vagy bárány, esetleg tonhal. Grillezett húsok, ami leginkább reef-fish.

Mint írtam, 90%ban currys minden és nem írják rá az ételekre, hogy melyik csípős, ami nekem nem baj, de másnak gond lehet.

Viszont mindig találtunk finom ételeket, és kifejezetten jó a konyhájuk. Desszertek nem túl bőséges választékban, 2 féle fagyi mindig van és gyümölcsök, de nem önkiszolgáló rendszerben, hanem kérni kell és szűken mérik.

A reggeli a szokásos, tojás frissen sütve, omlett, sült bacon, joghurtok stb. Nekem azzal volt nagy bajom, hogy az édes pék sütiket, gyümölcsöt nem takarják le és hát… vannak legyek. Pedig csak egy kis odafigyelés kellene.

 

Beach:

Déli oldalon a deluxe bungiknál messze van a reef, sokat kell úszni. Északon ez 5-6 méter csak. A deluxe bungiknál szép fehér homok van a szobák előtt, fiatal növényzettel és rendszeresen söprik, rendezik. A superior előtt szinte semmi fehér homok, csak a puszta talaj és nem söprik, vihar után 4 napig a lehullott ágakban, levelekben tapostunk. Itt a növények dúsabbak, régebbiek. Több az árnyék, kevesebb a szúnyog.

 

Állatvilág és reef:

A reef elég jó, bár Vilamendhoo-t nem közelíti meg! Partközelben nem látni kis cápákat, most legalábbis nem voltak. Még vagy már elég sok élő korall van. Viszont a víz nagyon törmelékes és a part is tele koralltörmelékkel, kell a korallcipő. Máshol ezt összeszedegetik. Voltak napok, amikor nem sok halat lehetett látni, ráják egyáltalán nem voltak. Lehet, hogy a viharosabb idő miatt. Napokig nagyon hullámzott a tenger, szeles idő volt.

Denevérek alig vannak, gyíkokat pedig sajnos megeszik a szigeten lévő macskák. Más szigethez mérten alig van gekkó és gyík.

Virágok szintén alig vannak, Bandoson, Vilamendhoon pl. rengeteg illatos bokor és fa volt, tele frangipanival, hibiszkusszal. Itt alig.