[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.05.03 0 0 1747

A lentebb hivatkozott linken olvasható rövid élmánybeszámoló a következő:

 

A Park Avenue Armory és a XIX. századi felújított belsejében lévő gyüjtemény New York egyik kincse.

Nagy öröm volt abban a környezetben, ott is az Officers Room-ban, azaz a Tiszti Szobában, az április 27-i  koncertet meghallgatni, amelynek műsora a Beethoven-összkiadás jegyében elhangzott három hegedű-zongora-szonáta volt. (Másnap is ez hangzott el u.ott)
A Baráti Kristóf és Würtz Klára kettős a 8., a 2. és a 9. szonátát, vagyis az op. 30/3-as G-, az op. 12/2-es A- és az op. 47-es, szintén A-dúr, azaz a Kreutzer-szonátát játszotta. Utóbbi rendkívül gyönyörű variációs tételének elmélyült virtuóz ragyogását csak Beethoven alkothatta.
A két hangszer nagyon személyes párbeszédet folytatott az Armory ezen kisebb termében. Úgy éreztem, hogy az Edith Wharton-kor egy magánrendezvényén voltam.



(Edith Wharton amerikai írónő volt, aki a tárgybani épület elkészülte után egy évvel, 1862-ben született.)

 

 

Ehhez egy kis nyelvészkedés :)

 

Az angolban használt office szó irodát, hivatalt, tisztséget, tisztességet jelent, az officer pedig természetesen a valamilyen hivatalt ellátókat, akár katonákat is jelent. A tisztek szobája, terme, a Tiszti Szoba már láthatóan is a magyar tiszta szobára utal, vagyis valamilyen kiemelt jelentőségű helyre, miként a tiszt-ség is hasonlót jelent. Valamilyen díszes, másoktól elkülönült, felettük álló helyzetet, ahol a kiemelés oka a tisztes viselkedés, aminek meg is kell feleni, tehát tisztának (tisztelendőnek, tetszetősnek) kell lenni. Látható, hogy a magyarban az alakilag szinte egyező két szó ugyanazt jelenti, míg az angolban a tiszta a clear, persze sok-sok szinonímával.

 

xxxxx

 

Végül Baráti Kristóf e heti két fellépéséhez (u.azzal a műsorral és szereplőkkel):

 

május 6-án a Duna Palotában

május 7-én a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában fog karjával mesterkedni, a Duna Szimfonikusokkal és Várjon Dénessel.

 

 

Műsoruk:

Beethoven: Prometheus teremtményei - nyitány

Schumann a-moll zongoraverseny

Beethoven: VII. szimfónia

 

 

 

Zenei illusztrációnak, és ha a szólista valamiért nem tudná eljátszani a darabot, esetleg a felvételen szereplő művésznő fog beugrani a telt házak érdekében :-)

 

Hát - nem csodálatos?!

 

 

 

 

 

Előzmény: [fidelio] mindegy (1741)