döme76 Creative Commons License 2016.04.29 0 0 12718

Nem terveztem, hogy a hétvégi versenyekhez hozzá fogok szólni. (Ahogy eddig sem tettem.)

De mégis leírnám a véleményem így egy-két ráalvás után.

KBK

Szerintem sem kellene a szakaszidejét törölni annak, aki fogta az időmérőt. Nekünk pl. muszáj volt, mert elsőként indultunk és kifejezetten ránk szóltak, hogy oda KELL mennünk. Ha valaki nem fogta, annak szerencséje van, mert nem derül ki, mennyi időhibája volt az adott szakaszon. Ha viszont az összeset töröljük, az teljesen fals végeredményt produkál. Ha jól tudom, óvás sem volt, így nem is értem, miért kellett ezt megtenni. A végeredmény deformációját a másik nagy hiba is befolyásolja, amit még senki sem említett meg: A 2. időmérőnél alkalmazott feladatfelhalmozás + időmérő alkalmazása. Ez a dolog is több sebből vérzik:

A 17. ponton való jelölés előtt kellett az oldalmetszést elvégezni és a kartonra a lapbója (?) kódját beírni.

A feladat a 17. ponthoz volt írva, ahol egy - azaz 1 db - rendes bója volt kihelyezve. Milyen lapbóját kellett volna beírni? Ja, a 16. dupla - tripla feladathoz tartozót. És, ha a 17. pont 300 méterrel arrébb van, menjünk vissza? Ha valaki aláíratta az időmérő emberrel, az sem hibázott, mert a 17. ponton csak egy - azaz 1 db - rendes bója volt jelölőeszköz nélkül. Ez sem nagyobb hiba az időmérőben való nem jelölésnél, ami nem is a körön belül volt. És kb. ugyanolyan belemagyarázás is. A lényeg: figyelni kell jobban. Ja, de! A sietés sem volt büntetve, gondolom azért mert "az csak egy egyszerű összeadás". És? Annál nem kell figyelni? A sokkal nagyobb szívatásnál igen?

Varsányi

Itt is sok helyen lehetett a szívatást érezni. Miért kell pl. az 1. és 4. bója közötti távolságot mérni? Ha a tájékozódási feladat (mint távmérés) a lényeg, akkor miért nem elég két bója között mérni a távolságot? Ami egyébként a Szabályzat szerint nem lehet több 500 méternél. Mi is ezt akartuk beírni, de mégsem tettük, mert sok minden nem a szabályok szerint volt. A poligont nem hiszem, hogy valaki tájolóval és mérőszalaggal lemérte volna a susnyában. (Ha tévednék, bocsánat.) Mi sem tettük, csak elkezdtük. Aztán - mint néhány csapat - tájolóval kiszerkesztettük, és elmentünk a végére. Egyébkét a poligonon sem lehet egy szakasz hossza 200 méternél hosszabb. Bár ennél a feladatnál mi voltunk a szerencsések. A szintkövetésnél már nem. Az is már régóta kérdés, hogy szintkövetésről, vagy szintvonal-követésről van-e szó.

Egyébként nem igazán vettük komolyan egyik versenyt sem, reggel a helyszínen sorsoltuk ki, ki legyen a bajnoki és ki ne. Mi még szerencsére nem két fős csapat vagyunk, de lassan lehet, hogy elegen lennénk annyian is.

Bocs, kicsit hosszú lett, de legalább bepótoltam az elmúlt 5 évet. :)