zizizuzu Creative Commons License 2016.04.07 0 0 23310

http://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/felsooktatasi_felveteli_jelentkezoszamok2016/

 

A jelentkezők 13%-a első helyen pedagógiai szakirányt tanulna (direkt nem írom azt, hogy tanár akar lenni, mert NEM az akar). Ezt óriási sikernek prezentálja Palkovics, de gondolkodjunk csak.

A legnagyobb számban óvodapedagógusnak jelentkeznek a nebulók, ez már számomra elmond valamit, de most ebbe nem akarok belemenni. Összeadva az ábrán szereplő értékeket, nagyjából megállapítható, hogy alsó fokú végzettség megszerzésére soso 8500 fő jelentkezik az összes 16.000-ből. Az utóbbi számban benne van a már pályán lévők másodképzése, valamint szintemelése is, tehát elmondhatjuk, hogy a legjobb szándékkal is maximum 7000 (de inkább 5-6) a belépő tanárok száma, akik 5. osztálytól érettségiig foglalkoznak a gyerekkel. És akkor nem számoltunk azokat a tömegeket, akik valóban az ösztöndíj miatt mennek tanári képzésre, de eszük ágában sincs tanárként dolgozni. Legjellemzőbb a nyelvszakokon, azt nagyon egyszerű kamatoztatni a versenyszférában. 

Magyarul, amit szeretnék kinyögni, hogy nagyon szuper, hogy tele leszünk óvónénivel, meg dajkával, de érettségiztető-felvételire felkészítő kémia-matek-infó-fizika-bármilyen szakmai tanár továbbra sem lesz. Amit ne is várjunk akkor, amikor mindenki egyformán keres, és a fizetés csak a kortól függ......