baribee Creative Commons License 2016.03.29 0 0 6

sziasztok! Könyvborító készítési árat kérdeznék, mondhatjuk utólag...mégis, a tanulságok miatt fontos lenne a tanácsotok.

Egy 30 éve Ausztriában élő, különböző álneveken író magyar író úrnak készítettem könyvborítót, fotósként, annak alapján, amiket hosszú telefonálgatásai nyomán nekem elmondott (húsvéti készülődés alatt) - lényegében az életéről. Mivel kell a pénz, nem mondtam neki, hogy épp szaladnék vásárolni, meg tortát készíteni, kéne ablakot is pucolni, családdal lenni, stb. Az úr meg csak hívogatott, mesélt, nem tudtam kihámozni, de valószínűnek tartottam, hogy azért, hogy a borítóra minél jobban ráérezzek. Majd, ami kép bennem megszületett, azt gyorsan neki összehoztam (három képből szerkesztettem össze, élet - halál témájában, még egy elhalványuló alakot is rátettem, ahogy kérte, halvány kék színben), és megörült az eredménynek. Azt írta, ne is finomítsam tovább (hiszen én csak legelső vázlatként küldtem), de számára tökéletes lett - miután előzőleg már kipróbált 5 fotóst, akik munkái neki nem tetszettek (így tájékoztatott).

Aztán, amikor az árra tértünk, két grafikus ismerősömtől is megérdeklődtem, mennyit lehet egy könyvborító készítésért kérni, egyikük 50.ezret mondott, másikuk 120.ezret, végül az osztrák úrtól én 50.ezer Ft-ot kértem, aki ... mindezek után azt mondta, persze kifizeti, de hát ő kevesebbre gondolt...Mivel egy közeli nyomdában ő 20 perc képválogatás után átszámolva kb. 3500 Ft-ért kész borítót kap kézhez.

Előzőleg pedig mintha úgy tűnt volna, fontosabb neki a borító egy rapid képválogatásnál, és még örült is annak, amit összehoztam (többször is lelkendezett), továbbá kimondottan tehetősnek mutatkozott, sőt, művészet pártolóként is mutatta magát...Engem egyébként a fb-on talált, ismerősnek jelölt, majd kezdődött a sztori, de bennem elég sok kérdés maradt. Biztosan közel sem így kell egy ilyen ügyletet profi módon rendezni, de nem könyvborítókat szoktam készíteni, még ha grafikával is foglalkozom. Kérlek, adjatok tanácsot, mit kellene máskor ilyen esetben tennem.

Szerzői jogok, árképzés, megrendelés, (hosszú egyeztető telefonálgatások...) és kifizetés. Köszi előre is!