CsendPenge Creative Commons License 2016.03.27 0 0 10

Az alapkérdés az, hogy miért, milyen céllal szeretnéd lekenni?

 

Én eddig nem csináltam ilyet, mert nem volt szükségem rá, ha jól gondolom :) Olyan vonatkozásban olvastam a mésszel/fehér festékkel való lemázolást, ahol igen hideg van télen, ott problémát okozhat, hogy a fa törzse át van fagyva, az egyik oldalát megsüti a nap és ezzel felmelegíti, és így különböző hőmérsékletekből eredő hőtágulás miatt komoly un. "fagylécek" keletkeznek, vagyis hosszanti repedések, ahol sajnos adott a pálya a különböző betegségeknek, élősködőknek. Ha lefestik fehérre, akkor a fény jelentős részét nem nyeli el, hanem visszatükrözi, így nem melegszik fel.

 

Olvastam/hallottam olyan vonatkozásban is a meszezést, hogy fertőtlenítési céllal. Mivel nem próbáltam ki, ezért nem mondhatom azt, hogy jó/nem jó, de én nem ezzel próbálkoznék. Ha fertőtleníteni akarok, akkor lemosó permetezés, ha pedig sérülés van, akkor sebkezelő paszta (pl. fagél). A sebbe nem biztos, hogy jó ha mész kerül. Fertőtleníteni azért nem tartom jónak, mert ahogy nő a fa, úgy a megkérgesedett mészréteg nem tudja azt tágulásban követni, megreped, és akkor meg a repedésen keresztül ugyanúgy fertőződhet.

 

Kortól, mérettől, fajtától függően az alkalmazás? Kort illetően talán annyit, hogy a fiatal fán, ahol a kéreg még nincs erősen elparásodva (elhalt rész legkívül), ott nem jó alkalmazni, a friss fiatal kéregnek árthat. Fajtát illetően nem tudok mit mondani, szerintem a külső elhalt részt tök mindegy mivel kened le (persze azért egy erős oldószerrel ne).

Zárszóként szeretném javasolni, hogy ezt a kérdést tedd fel a Növényvédelem topikban is, hátha ott van olyan, aki gyakorolja a meszelést.

 

Szerintem. :)

Előzmény: Szabi1000 (9)