runner 125 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 252

Sziasztok,

 

Adott egy 71-ben épült, kő lábazatos, tégla családiház. 

A falakra még 10 éve került 5cm hungaroccel, idén meg szeretném csináltatni a lábazatot is, ugyanis néhol a téglafal alján látszik belülről némi penész. Gondolom azért, mert a lábazat felől jókora hideget kap...

 

Kérdés, mi a menete, h illik szigetelni a lábazatot? Nem mondanám, h vizes lenne a lábazat, annó kátránnyal szigetelték. A szomszéd felőli részen tavaly októberig nem volt eresz, így mindaddig a lábazatra verődött fel a tetőről lehulló esővíz. Ezzel a lábazati szakasszal mennyit illik várni, mire kiszárad? 

 

Szeretném egyébként körbe a ház körül, úgy 70 cm mélyen kisáni végig a lábazat mellett és 3-4 cm-es kaviccsal feltölteném, h a talajviíz még kevésbé érje az alapot. Kérdés h a földben lévő alap részhez ilyenkor szokás valami szigetelő anyagot rögzíteni, vagy mehet az árokba natúron a kavics?

Miután síkba vakoltattam a lábazatot egy 4cm (mivel a házon sajnos csak 5 van.) vastag szigetelést mindenképpen tervezek. Ezt a járdaszint alá mennyivel érdemes levinni? Létezik ebből lépésálló, grafitos XPS már?

 

Egyelőre ennyi, köszönöm!