És akkor a különböző fajtákról is pár szó:
A legigénytelebb fajták a paprika és a saláta félék.
Ezeket minden nehézség nélkül elég egy hideg fehér fénnyel megvilágítani és az eredmény elég jó.
Viszont a végeredmény az ízekben azért észrevehető.
Volt rengeteg cikk egy időben Japánról,ahol a bezárt magas gyártelepeken elkezdték a saláták ipari termesztését mesterséges,zárt körülmények között.
És elég jó eredménnyel.
Üzletileg is megéri és elég nagy számban csinálják most is.
Szinte végig csak a hidegfehér ledekkel világítanak,viszont rájöttek,hogy az utolsó pár napban kell a jó ízhez a vörös erősítése is.
Érdekes megoldással,naponta odébb teszik mindet és 30-31 nap alatt kész a végtermék,ami mindig friss,ropogós.
És itt szinte kizárólag a hidrós rendszereket használják.
A paprikák is hasonlók.
Angliában elég sokan termesztenek különböző körülmények között csiliket.
És ezekből elég kedveltek a hosszú tenyészidejű fajták.
De ott az elérhető eredmények,főleg a kapszaicin szempontjából már nem csak a fehér fényforrásokat használják.
Kezdenek rájönni,hogy a relatív olcsó Kínai csodalámpák nem sokat érnek,hiszen mindennel átvernek amivel csak lehet,az élettartamról nem is beszélve...
Az igazán jó eredményekhez szinte minden spektrum kell,ahogy a napfénynél is megvan.
Ezért lehet elég jó eredményt elérni a hps lámpákkal a vegetatív szakasz után.
De a palántázásban és a gyors,erős alapot adó vegetatív szakaszban a ledeknek óriási előnye van.
Igazából mindenki másra esküszik,nehéz ebben kosnak lenni.
Viszont elég sokat lehet kísérletezni.
De egy biztos,hogy nem egyszerű és a számolt adatok nem mindig fedik a valóságot.