GPF Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28518

Vakuzás for dummies:

 

1. A kulcsszám a vaku "erejét" adja meg. Minél nagyobb, annál erősebben villan. Ha a klulcsszámot elosztod a fotózandó ojjektum távolságával, akkor megkapod a szükséges rekeszt ISO 100-on.

(Ez volt, amikor még rendes világban éltünk :) Ma már természetesen ezzel is trükköznek, más a kínai kulcsszám és más pl. egy nevez japán és más ha a vakut tele állásba állítod és más, ha nagylátón van. Úgyhogy nem is érdemes foglalkozni vele. Úgyis használsz sátrat, fényterelőket stb..., tök mindegy, hogy mi a kulcsszám. Csak tudd, hogy ha nagy teret akarsz bevillantani vagy sokszorosan akarod visszaveretni a fényt vagy szűrőkön, lágyítókon átengedni, akkor kellhet a nagy kulcsszám. Egyébként stúdióvakuknak nem is adnak meg ilyen adatot, hisz függ attól, hogy mekkora területre vetíti éppen a fényt. 2-3 próbálkozással megkeresed az adott beállításhoz szükséges rekeszt és egyelőre elfelejted a kulcsszámot.)

 

2. Szinkronizálás. 1/125 és kész. A te "mini stúdiódban" ez tökéletesen meg fog felelni. Manuálba állítod a gépet, a záridőt 1/125-ödre teszed és kikísérletezed a rekeszt.

(Ez az olcsó manuális vakukra vagy a stúdióvakukra igaz, olyanokra, amiket nem befolyásol a fényképezőgép fénymérője. Más szóval nem TTL vagy automata a vaku. Én ilyeneket javasolnék a te tárgyfotózásodhoz. Pl. a már említett Villanj körte készletet.)

 

3. A vakukat el kell sütni. Ezzel lehetnek problémák, mert általában a fényképezőgép beépített vakuja is elsüti a külső vakut, de ott lehetnek mérővillantások, amik túl korán elsütik a vakut. Ezért én egy olcsó, manuális, vezeték nélküli elsütőt és vevőt is javasolnék beszerezni.

 

Összefoglalva a javaslatom:

2 külső vaku. Ezek lehetnek olcsó, használt manuális vakuk. Ilyen kicsi térbe elegendő bármelyik, nem nagyon kell figyelned a kulcsszámra. Szerintem nagyon jól használható egy dupla Villanj körte készlet. Ebben van 2 "vaku", foglalat, állvány, ernyő.

Pl:

http://mikrosat.hu/Vakuszettek/Mikrosat-Hobby-vakuszettek/villanj-korte-dupla.html

 

És kellene még egy olcsó vaku kioldó készlet. Nekem ebay-es van, bevállt, de nem sokkal drágábban lehet itthon is kapni. Nem kell, hogy a te gépedhez dedikált legyen, sőt talán jobb is, ha teljesen manuális.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28486)