barkasarja Creative Commons License 2016.03.20 0 0 684

Ennek semmi köze a logikához, ez csak egy alkalom kihasználása volt, ami mellesleg akár tragédiával is végződhetett volna.

 

Koszorús Ferenc vezérkari ezredes, aki hű maradt Horthyhoz, tudomást szerzett a németeket teljesen kiszolgáló Baky László pesti puccskísérletéről, ami a pesti zsidóság deportálásainak megkezdése lett volna, és ezt jelentette Horthynak. Egyúttal felajánlotta, hogy páncélos hadosztályával meghiúsíja Baky László puccskísérletét, ha erre engedélyt kap tőle. Horthy természetesen megadta az engedélyt. Ezután Koszorús a páncéloshadosztályát Pestre vezényelte és sikerült megakadályoznia Baky puccskísérletét, ami egyúttal a pesti zsidóság megmenekülését is jelentette.

 

Ez a katonai akció egy példátlan vakmerő tett volt a maga nemében, és a siker közel sem volt biztos, mivel nem lehetett tudni, hogyan reagálnak a megszállók a történtekre. Szerencsére nem avatkoztak be, ami talán annak is köszönhető, hogy a számukra kedvezőtlen frontjelentések miatt idegesebbek, zavartabbak lettek és ezek alapján úgy ítélték meg a pesti eseményeket, hogy a beavatkozás csak mégjobban ronthatna a helyzetükön... 

Előzmény: Vevegyő (681)