CsendPenge Creative Commons License 2016.03.10 0 0 3

Személyesen nincs tapasztalatom az Amalgerol-lal, de nagyon pozitív infóm van róla.

 

Egy nagy mezőgazda cégnél láttam, amikor a szántásmentes művelésnél elkezdett kidögleni a borsó, mert az előző évi fajtaspecifikus gyomirtó még nem bomlott le, amikor odaért a gyökér. Már majdnem fehér volt az egész növény, igen jelentős százalékban, mindenhol meglátszott a táblában, gykorlatilag nem volt egészséges (zöld) növény. Na, ekkor vetették be az Amalgerol-t, mert egy eléggé drága bértermelés volt... gyakorlatilag 98-99%-ot visszahozott! A saját szememnek alig akartam hinni... Ha jól tudom, összesen kétszer kapott az a borsó Amalgerol-os kezelést a műtrágyán kívül (plusz öntözést), és nagyon finom termés volt rajta.

Sajnos annyira drága a termék, ahhoz mérten, amit én használok, hogy eddig nem vettem meg.

 

Leírás szerint nem csak levél kezelésre (és persze tápoldatozásra) lehet használni, hanem trágya kezelésre is, és aktiválja a talajéletet is. Ha minden igaz, a nagyon kalcium igényes fajtáknak kifejezetten jó, talajba juttatva.

 

Külön kiemelném, hogy az általános lombtrágya illetve tápoldat töménységgel (2%) szemben ennek a töménysége max. 1 % És bio termesztésben is használható papírforma szerint. Bio termesztésben kell? :)

 

Találtam egy jó cikket, a baktériumtrágyával kapcsolatban, a releváns részt idemásolom, de érdemes elolvasni, érdekes. (az árat nem tudom, hogy számolták ki, lehet, hogy tartálykocsival vásárolva ennyivel olcsóbb)

 

"Talajtrágyaként ható algakészítmény

Létezik a piacon olyan készítmény is, amelyik a baktériumtrágyákhoz hasonló hatású, holott egy talajbaktériumot sem tartalmaz. Az Amalgerol növényi és állati olajok, gyógynövény-kivonatok, anyagcsere-serkentő hormonok, nyomelemek és algakivonat elegye.

Keverhető gombaölőkkel, rovarölőkkel is, kijuttatható a vegetációs időszakban, a levélfelületre is, és másfél évig tárolható. Tarlókezelésre vagy vetés előtti talajkezelésre 5, állománypermetezésre 3–5 liter/ha dózisban kell alkalmazni. Egy hektár kezelési költsége 6–10 ezer forintra jön ki.

Földre jutva magas olaj- és széntartalma révén a talaj saját baktériumainak szaporodását segíti. 
A növény levélzetén pedig kondicionálóként működik. Jellemzően a vegetációs időszakban bekövetkező stresszes állapotok oldására használják, valamint a nagyobb ellenálló-képesség, a jobb beltartalom és a magasabb terméshozamok elérésére.
"

 

Amalgerol forgalomba hozatali engedély (PDF!): link.

 

Amalgerol a gazdaboltban (a leírás miatt linkelem) link

Előzmény: crashpo (2)