Dalee Sándor Creative Commons License 2016.03.08 0 0 3717

Sziasztok!

 

A minap megjött a Roomba 586 porszívó és a Braava 390t feltörlő robot.

Tapasztalatom első takarítás után :-) és kérdéseim:

Roomba:

Vásárlás előtt volt nálam kölcsön a hétvégére valamelyik 500-as modell.

A házunk kétszintes, az emeletre felérve a lépcsőről egy kis, kb. 1,5m x 4m folyosóra jutunk, melyből 3 szoba, egy fürdőszoba nyílik, a hálószobából nyílik a gardrób(a piros pontnál van jelenleg a robot):

Itt lett kipróbálva mindkét robot először. A saját 786-is gépem itt sokkal tovább takarított, mint a kölcsön 500-as. Gondoltam nem baj az új sorozat alaposabban takarít. Sajnos ma elszomorodtam, mert ráengedtem a porszívót a földszinten lévő 50 m2-es amerikai konyhás nappalira, ami nettó területre természetesen a bútorok (konyhaszekrény, ülőgarnitúra,stb...) miatt jóval kisebb, úgy 35 m2:

 

 

A nappali és a konyha-étkező rész között a konyhabútor és a sarokkanapé képez egy másfél méter széles átjárót, azaz a robot szempontjából úgy néz ki, mintha két külön helyiség lenne egy széles nyitott ajtóval. Itt az 500-as robot mindkét térrészt alaposan kitakarította, az én új 700-as gépem a konyha részbe az szoba méret felmérése után csak kétszer volt, egy-egy rövid ideig. A nappali terület konyha felőli oldalán is jóval ritkában takarított mint a másik oldalon, ahol a takarítás idejének a legnagyobb részét töltötte. Azaz a nappali-konyha helyiség 2/3-át alig takarította ki, 1/3-át pedig túl takarította 3-4 szeresen. Igaz ezen a területen van egy kis gyerekasztal, közzel három falhoz, illetve egy székhez (képen zölddel jelölve), ahol a legtöbb időt töltötte. Tudom a széket, aszalt kicsit távolabb kell húzni egymástól, illetve a falaktól, a konyhát a nappalitól világítótoronnyal el kell választani. Egyébként (1.) a világítótorony működik, ha nem dokkolóról indítom (a fórumból ez nem derül ki egyértelműen)? Ami elszomorít, hogy a régi, kölcsönkapott 500-as modellel 2-szer kitakarítva nem volt ilyen gond, nagyjából mindenhol ugyanannyi időt töltött, pedig az asztal, illetve a szék is ugyanott volt, illetve nem volt hozzá világítótorony.

A két gép között még annyi működésbeli különbséget találtam, hogy az új gép, ha koszt érzékel, akkor az adott területen 2-szer,3-szor átmegy előre-hátra mozogva (mint korábban írtátok), ezt az 500-as esetében nem tapasztaltam, hozzátéve, hogy szabadszemmel én nem láttam az adott területet koszosabbnak.

Kérdéseim:

2. Az emeletet miképp takarítsam? Egyszerre a 3 szobát, a fürdőt, illetve azt a kis folyosót szeretném takarítani. A korábban leírtaknak megfelelően a helyiségek a folyosóról nyílnak, kivéve a gardróbot, melybe a hálószobából lehet bejutni. Mindegyik területe elég kicsi. A szobák terület kb. 10-15 m2, a fürdő kb. 4-5m2 a gardrób 2-3m2. Gondolom a világítótoronnyal leválasztott hálószobából kellene indítani, amit a gardróbbal együtt kitakarítana. A többi szobát ki fogja ezután takarítani vagy mindenhova kellene világítótorony? Ebben az esetben vennem kellene még 3-at (csak egyet adtak a géphez). Másik megoldás amit látok, esetleg rakjam a folyosó közepére a világítótornyot, így az első részben a hálószoba-gardrób, plusz egy szoba, illetve a folyosóból kb. 3 m2-t takarítana, a második felvonásban takarítaná ki a hátsó szobát + a fürdőt. Elég lenne az első két szobára az idő, illetve amikor átmegy a világítótornyon a robot akkor a torony lezár és nem engedi vissza az első két szobába a porszívót és ha nem akkor meddig marad lezárva? Melyik verzió lenne jó esetleg egy harmadik?

2. HEPA filtert milyen időközönként és hogy lehet takarítani, lehet mosni is?

3. Tényleg cserélni kell kéthavonta, mert azért elég húzós, hogy egy évben 12 szűrőt kell elhasználni.

4. Szerintem a HEPA szűrő hatékonyságát nagy mértékben csökkenti, hogy a szűrő alatt nincs tömítés, ezért ott simán élt tud menni a por amit a HEPA megfogna. Mi a véleményetek?

5. Lehet kapni 5 ágú sarokkefét is, az jobb?

6. Miért jobb az XLife akksi, hiszen az is NiMH? Robotdoki árulsz Li Ion akksit, azt hogy fogja tölteni a Robot?

7. Olvasgatva a fórumot most látom, hogy az elején lévő érzékelők előtti ütköző plexifelület karcolódik. Megnéztem az enyémet és tényleg 3 nap használat után már szép karcos a felület, de mintha lenne rajta egy vastagabb védőfólia. Nem merem piszkálni a szélét, nehogy lejöjjön, ha tényleg az. Igazam van, van rajta védőfólia, és az le lehet cserélni vagy erre a 3 nap után karcos felületre ragasszak valami átlátszó fóliát?

8. Milyen gyakran kell cserélni a 3 kefét és mi a jele, hogy cserélni kell?

9. Sajnos az üzembe helyezés után találtam meg ezt a fórumot, ezért követve a használati utasítást rögtön felraktam a töltőre és rajta is maradt 24 óráig. A töltés előtti lemerítés elmaradt. Okoz ez gondot az akkumulátornak?

10. Mivel ez PET edition miért nem járt hozzá PET tartály csak a HALO torony?

11. 2551 poszt videot én is szeretném rekonstruálni (csíkot húz a bejárt területen a porszívó). Melyik szoftverrel és hogy lehetne megcsinálni ezt a csíkhúzó effektust.

12. Nincs valami jó Android App távirányításra ha már a telefonomon van infra.

13. Nem sikerül lobbizni a magyar nyelvért (mármint a porszívóba)?

14. Világítótorony esteleg később jó lesz a 980-hoz is?

15. Világítótorony funkció működik akkor is, ha nem a dokkolóról indítom?

16. Az baj hogy elég sok minden van a nappaliban és nem a közepéről indítom, ezért nem tudja, hogy milyen nagy a nappali? Akkor most a körözésből vagy az első 50 ütközésből állapítja meg a szoba méretért?

 

Braava:

Az emeleti folyosót és a gardrób szobát szépen felmosta, pedig a gardróbban rengeteg szekrény van magas lábakkal, melyek sok kis zugot alkotnak.

A hálószoba egyik felén (ahol a franciaágy van) a tetőtér miatt a plafon ferde, a robot az eddigi fallal párhuzamos pályájától kezd egy kicsit elfordulni, de azért szépen felmosott mindenhol.

 

A nappali kb. 9,5m hosszú, melynek a közepére tettem a gps- t (NorthStar).

A robotot a rövidebb falakkal párhuzamosan indítottam el és érdekes módon a nappali részt szépen megcsinálta a rövidebb falig, pedig a rövid fal előtt van a képen látható térelválasztó faldarab, mely mögött szerintem nem láthatta a navigációs jeleket a plafonon. Konyha felőli rövid faltól számított kb 1,5 m széles csíkot kihagyta, mintha ott lett volna vége a helyiségnek. Először arra gondoltam, hogy biztos kicsii a gps hatótávolsága, de akkor utána a nappali felőli rövid falig miért ment el (1) ? Lehet, hogy kellene még egy NorthStar?

További kérdések:

2. A nedves törlőkendőt indítás előtt benedvesítem. Egy idő után mintha kiszáradna, már csak középen nedvesíti a padlót, ott ahol van a tartályból átvezető filcdarab. Ez így természetes vagy van valami gond?

3. A Scooba-hoz tartozékként vehető Hard Floor Cleaner koncentrátum használható a Braava-hoz? Nem tömíti el az átvezető filcet?

4 Esetleg más,  normál boltokban elérhető baktériumölő koncentrátum van amit lehetne hozzá használni?

4. Mennyi időnként kell cserélni a felmosó kendőt?

5. Mennyi időnként kell cserélni az átvezető filcet?

 

+1 kérdés:

Robotdoki, Szegeden nincs javító/karbantartó szervízetek/átvevő pontotok?

 

A kezelési utasítás lehetne kicsit részletesebb.

Plusz egy ötlet (már akinek van udvara/erkélye) A robot és portartály takarításához nagyon jó a levegő spray (kb. 500Ft), mely gyorsan és könnyen le, illetve kitakarítható.

Bocsánat, hogy hosszú voltam, de lehet, hogy még lesz kérdésem.

 

Üdv:

 

Dalee