Törölt nick Creative Commons License 2016.02.28 0 0 60

http://www.tozsdem.hu/kezdoknek/elemzesi-modszerek

 

Elemzési módszerek

 

- fundamentális

- technikai

 

Alapvetően kétféle megközelítése létezik a részvénypiaci elemzésnek, ez a kettő a technikai elemzés és a fundamentális elemzés.

Fundamentális elemzés: jellemzően ezzel a módszerrel szokás megvizsgálni a tőzsdei cég jelenlegi és jövőben pénzügyi állapotát, kilátásait. Ezt a fajta elemzést leginkább a részvény legalább közép, de inkább hosszú távú vásárlására szokták használni. Rövid távú vásárlásra, spekulációra is rendkívül alkalmas ez az elemzési módszer, amennyiben az információk kellően napra készek és hitelesek. Gyakori jelenség a bennfentes kereskedés, amely a részvények vásárlását vagy eladását jelenti olyan hír vagy információ alapján, amely a nyilvánosságra hozatal előtt kerül az egyén tudomására (jellemzően a cég tulajdonosai, alkalmazottai illetve ismeretségi köreibe tartozó személyek).

Technikai elemzés: ez a spekulánsok legfőbb eszköze. Ennek segítségével lehet elég nagy megbízhatóságú beszállási és kiszállási pontokat meghatározni. Továbbá megvizsgálni a trendet, a támasz és ellenállási szinteket, melyek segítségével a kockázat / hozam arányokat is megkapjuk, amely alapján el lehet dönteni, hogy érdemes -e vételi vagy eladási pozíciót nyitni. Az árfolyam alakzatok segítéségével, akár a kitörési pontokat, akár a trend fordulókat meg lehet jósolni.