moonshadow Creative Commons License 2016.02.27 0 0 1179

A csillagközi utazás olyan fejlett energiagazdálkodást és olcsó energiát kíván meg (pl. fúziós erőművel nyerhető energia nagyságrend), amelynek birtokában a Naprendszerben található ma még gazdaságtalan kitermelhetőségű nyersanyagok is simán kinyerhetők lennének.

(Megfelelően olcsó energia birtokában akár egy m3 föld is szétválasztható kémiai elemeire.)

Nyersanyagok miatt elutazni tehát valószínűleg nem érné meg. 

Maradna a kolonizáció, illetve a felfedezés indoknak, melyekben viszont a Naprendszer még jó pár ezer évig biztosít kutatási területet. 

Mivel a földi élet változatossága és alkalmazkodóképessége előrevetíti, hogy az élet kialakulása az univerzumban mindenütt megtörténik, ahol a feltételek megfelelő ideig adottak, ezért evolúciós okokból az értelmes élet kifejlődése is csupán idő kérdése lenne ezeken a helyeken.

Ebből következik, hogy fénysebességet megközelítő sebességgel, vagy egyéb sci-fi hajtóművel, pl. térugrással, féregjáratokkal közlekedés valószínűleg nem lehetséges, mert ez ahhoz vezetett volna, hogy egy civillizáció gyorsan, pár millió év alatt belakott volna legalább egy galaxist a látóterünkben. Elég messzire látunk ahhoz, hogy ilyen szintű elterjedés nyomát legalábbis már észlelnünk kellett volna. 

Mivel a szénalapú életünk elkerülhetetlen velejárója az öregedés, és ha figyelembe vesszük, hogy a legközelebbi csillaghoz is még 1000 km/s sebességgel is kb. 1200 év lenne az út, (miközben ugyanekkora sebességgel a Nap-Föld táv csupán 42 óra), a hosszú idő és öregedés miatt az ember nem alkalmas csillagközi utazásra, de valószínűleg ezzel más szén alapú faj is ugyanígy lenne. 

Ez lehet akár az ok is, hogy miért nem látjuk fejlett civilizációk nyomait, mivel a kirajzás tehát sokkal nehezebb lehet az anyarendszerből, mint azt általában gondolnánk.

Csillagközi utazásra olyan organizmus lenne alkalmas, aki képes tízezer évet is egyhuzamban átrepülni az űrben, hogy a cél közelében aktiválva magát felébredjen.

Ehhez nem is kell értelmesnek lennie, elég ha önmagát képes sokszorosítani és továbbküldeni, mint egy vírus, vagy mint egy értelmes gép, egy MI. Valószínű tehát, hogy nem idegen inváziótól kellene tartanunk, hanem idegenek által épített gépek, vagy MI inváziójától, és ugyanúgy mi is akkor válunk alkalmassá a mély űr felfedezésére, ha képesek leszünk fejlett MI-t építeni és elküldeni. :)

Ez magyarázhatja azt is, hogy miért nem kürtölik szét a civilizációk a létüket, mert talán nem akarják felhívni magukra a figyelmet.