satibi Creative Commons License 2016.02.27 0 0 5004

Sziasztok!

 

Új tag vagyok és reménybeli építkező.

Már elkezdtük tervezni a házunkat egy építésszel, de a gépészeti rendszert jó lenne már nagyságrendileg tudni, hogy az építészeti tervezés során figyelembe lehessen venni(pl. álennyezet, födém típusa, stb).

Hőleadó oldalon a felületfűtéssel szemezek, abból is a mennyezet tetszik legjobban. Alacsony energiás házat tervezünk, úgyhogy remélem a mennyezet önmagában elég is lehet. Komfort szempontjából lehet hogy raknék be padlótemperálást a hidegburkolatos helyiségekbe, ez nyilván majd költség-vonzatú lesz. Visszaolvastam a topikot kb 50-60 oldalt, valamikor 2011-től kezdve. Sok infót szűrtem le, de vannak bennem nyitott kérdések. Majd meg fogok keresni egy gépész tervezőt is ha eljutunk odáig, de első körben szeretnék az itteni szakemberektől is segítséget, véleményt kérni.

Mennyezetfűtés: vacillálok a monolit födém temperálás és a födém alatti álmennyezetben kivitelezett rendszerlemezes (gyári vagy házi barkács) rendszerek között. Erre lennék kíváncsi, szerintetek melyiket érdemes kiépíteni új ház építésekor. Bekerülési költség, használhatóság, működtetési költség, megbízhatóság, ami hirtelen eszembe jut. Előre is köszi a véleményekért, segítségért.

Ami az általánosságokon túl konkrétan felmerült bennem:

- Födémbe milyen csövet(típus, átmérő) szoktak rakni? Nem vagyok szakember olvastam itt vékonyabb rendszerekről rövidebb körökkel és nagyobb átmérőkről(14+?) hosszabb körökkel. Gondolom, födémben nem ildomos kötögetni.

- Ha monolit födémbe rakod, akkor a teljes felületet becsövezik? Helyiségenkénti szabályozás lehetséges?

Illetve nappaliba felmerült fa álmennyezet (ebben az esetben oda falfűtés kerülne), akkor többi részen érdemes-e födémet csövezni? Vagy ebben az esetben mondjak le a fa álmenyóról vagy a mennyezetfűtésről?

- Födémtemperálás esetén a plafont vakolni kell? Gondolom, egy gipszkartonos rendszer légrése jelentősen csökkentené a hatását. Ilyen vakoláskor szintén vakolaterősítő hálót és esetleg speciális vakolatot kell használni?

 

- Rendszerlemezes-álmenyós megoldás esetén milyen gyártmányt lehet mostanában legolcsóbban megvenni? Vagy inkább melyiket érdemes?

- Kömkel: többször is leírtad, hogy hűtéshez nagyobb felület kell. Ha költség-optimalizálás miatt nem hűtésre, hanem csak fűtésre van méretezve, attól még lehet hűtésre is járatni és levisz pár fokot, csak nem annyit mint nagyobb felület esetén? Abban bízok, hogy jól szigetelt ház esetén nem feltétlenül fog kelleni a hűtés, de ha már egy ilyen rendszer kiépítésre kerül(hőszivattyúval szeretném fűteni és esetleg hűteni) van-e értelme járatni nyáron. Vagy bizonyos méret alatt semmilyen hatását nem érezni?

 

Segítségetekért előre is köszönettel,

Tibi

 

u.i.: Tapolcától nem messze lakom, ha esetleg a környéken van valakinek épülő vagy elkészült hasonló rendszere, vagy errefelé tervező/kivitelező, szívesen felvenném vele a kapcsolatot.