tinkin Creative Commons License 2016.02.26 0 0 775

Fidó Mester

 

Köszönöm a segítségedet, igen ebből kell kiinduljak, a tüzelőanyagból. Mivel nem túl nagy az udvar, a tüzifa jelenti a megoldást nekem, mivel elég koncentráltan tartalmazza az energiát. (:

Eddig is főleg fával tüzeltünk, de mivel van gázkazán is, az működik reggel 5 től hogy mire felkelünk legyen jó idő a lakásban.

 

Azt szeretném megoldani ezzel a kazánépítéssel hogy hatékonyabban tudjam elégetni a fát és legyen nagyobb az autonómiája a rendszernek hogy ne kelljen használni a gázt fűtésre csak mondjuk főzésre.

 

Újabban arra gondoltam hogy lennne egy egyszerűbb és olcsóbb megoldás is új kazán építése helyett. Építenék egy "adapter" kályhát amiben elégetném magas hatásfokkal a fát és a forró gázakat vezetném át a meglévő kazán hőcserélőjébe. 

 

Egy oldalégésű , egyharangos kályhára gondoltam mivel úgy tudom hogy annak nincs olyan nagy huzatigénye, vagy egy nagyobb rakterű rakétakályhára, bár ezt már kicsit nehezebb lenne megvalósítani, főleg a nagyobb helyigény  és a komolyabb szigetelésigény miatt.

A másik érv ami a rakétakályha ellen szólna ebben az esetben az hogy valamennyire mozgathatóvá kell kialakítsam ezt az adaptert hogy tudjam néha szétválasztani a kazántól takarítás céljából.

 

Láttam már egy pár oldalégésű kazánt képekről, csak nem tudom hogy kell méretezni. A tartályt még ki tudnám számolni de az átégető és a harang méretét már nem. Nem találtam sehol ilyen számítást.

 

Arra is gondoltam hogy ha nincs lehetőség ezt kiszámolni akkor az átégetőt állíthatóvá építeném. Kívűlről egy rúddal lehetne tologatni egy samottéglát, ezzel állíthatnám a nyílás nagyságát, így ki tudnám kísérletezni mekkora lenne az optimális méret.

Előzmény: Fidó mester. (774)