jalpar Creative Commons License 2016.02.24 0 0 10970

Egy régi adósságomat törlesztem: a Zeiss iNf mikroszkópokról fogok beszámolni.

Az mindenki tudja, hogy a végtelenes mikroszkópok jobbak (sic). Az alábbi (folytatásos) leírásban azt fogom körüljárni, hogy mik a lehetőségeink, ha Zeiss Jena Nf vagy Polmi-A mikroszkópunk van, és lépést akarunk tartani a korral. A fókuszban a biológiai minták nézése vagyon, alulról világítva, sőt, ha lehet, akkor fáziskontrasztban.

 

Két dolgot kell megoldani: egyrészt a valahogy be kell csavarni a végtelenes objektívot a gépbe (ezeknek M19-es menetük van, szemben a 160 objektívok RMS csatlakozásával), másrészt egy tubuslencsét kell a sugárútba applikálni.

 

A legkézenfekvőbb ötlet az Auflichtkondensor használata, hiszen ez eleve végtelenes konstrukció: a csúszkák M19-es objektívokat fogadnak, és van egy tubuslencse benne. Ez utóbbi a 250mm helyett cirka 160mm-es, így adódik egy 0.63x-os nagyítási faktor. Ez igazából inkább előny, mint hátrány, mert fotózáskor leginkább a túlnagyítással szoktunk küzdeni. Vizuális esetben pedig pl. a trinokuláris fejben vagy a nem-D szögfejben van egy 1.6-osz szorzó, a kettővel együtt éppen 1-nél vagyunk.

 

A baj csak az, hogy Auflichtkondensor rengeteg helyet elfoglal a kar alatt, így az Nf-nél alapesetben az objektív már nem fér be:

A megoldás az, hogy az asztalt le kell ereszteni - ehhez viszont ki kell venni az alsó kondenzort a fogasléces tartóval együtt. Hogy mégis használhassunk kondenzort, erre van szükségünk:

Ezek a jénaiak mindenre gondoltak - a baloldali fogasléc pont erre való. Sokkal rövidebb, így leeresztett asztal mellett is lehet használni. Így:

A képen egy Apl.Achr. 1,4-es kondenzor van az 39.5mm-es centrálható kondenzortartóban. Ha nem a pankratikus kondenzort használjuk, akkor a talpba épített eltolható rekeszes optikai elemet is ki kell venni. Hogy ne tátongjon randa luk, a képen látható szűrőtartót célszerű betenni.

 

Ez már használható konstrukció és külön szépsége, hogy ezzel kombinálni lehet az alsó és felső világítást. Akár felülről UV gerjesztést is tudunk használni, akár az objektívon keresztül akár a tükörkondenzorral oldalról. Ha külső lámpát használunk, akkor az Auflichkondensor saját kollektorlencséjét le kell szerelni:

(A fenti képen egy nem centrálható Apl.1,4-es kondenzor van).

 

Ez eddig szép és jó, de fáziskontrasztot nem tudunk használni, mert a pankratikus kondenzor nem fér be a lesüllyesztett asztal alá. Az egyik -elméleti- lehetőség a tárcsás fáziskontraszt kondenzor volna:

De ez gyakorlatban nem megy, mert pl. a fenti képen levő példányon 10x-20x-40x-90x-es objektívokhoz való fázisgyűrűk vannak, a végtelenes Phv objektívsorozat pedig 12,5x-25x-63x-100x. Emlékeim szerint létezik 6,3x-16x-40x-100x-os tárcsás kondenzor is, de itt is csak a 100x az átfedés.

 

Érdekes egyébként, hogy az NU2-höz valamiért nem is gyártottak tárcsás Phv kondenzort, ott a pankratikus kondenzorhoz való Phv feltét az egyetlen lehetőség.

 

Végül, az Auflichtkondensort a Polmi-A-val is össze lehet párosítani, ha valakinek van mindkettő. A Polmi-A karja sokkal magasabb, mint az Nf-é, így az asztalt nem kell leereszteni (egyébként nem is lehet):

A képen a Polmi-A saját Bertrand-lencsés monokulár keresője van, de természetesen bármelyik Lu/Lg/Nf/Ng mono- vagy binokulár fej használható. A kondenzor szintén a Polmi-A sajátja, de az is cserélhető más Nf/Ng kondenzorra. Azért mielőtt valaki túlzottan belelkesülne: a pankratikusra pont nem, mert ahhoz a talpblende is kell, amit ide nem lehet betenni.

 

A végtelenes fáziskontraszt tehát még várat magára.

 

A következő részben - ha le nem hurrogtok - akkor már komolyabb hekkelések jönnek, és lesz fáziskontraszt is.

Búcsúzóul egy találós kérdés: az egyik fenti képen egy súlyos hiba van. Mi az?