Törölt nick Creative Commons License 2016.02.18 0 0 528

Én alapvetően 2 nézetet tartok valószínűnek a bajuvárok etnogenezisét illetően:

 

mindenképpen egy kései, 6. századi népképződést tartok valószínűnek, a források is ezt valószínűsítik, hiszen a bajuvár népnév első írásos említése is 6. sz. közepi.

 

Kérdés, hogy ebben az etnogenezisben, ami Altbayern (Ó-Bajorország) területén zajlott le, kívülről érkező népelemek mennyire játszottak jelentős szerepet.

 

És ebben van a két elmélet közötti fő különbség:

 

1) Az egyik szerint a bajuvár etnogenezis lényegében az Altbayern területén élő különféle néptöredékek (különféle germán, romano-kelta és római elemek) összeolvadása révén ment végbe, a kívülről történő bevándorlás jelentősége csekély vagy elenyésző volt.

 

2) A kívülről történő bevándorlás, a Baja (Bójföld) területéről érkezett népcsoport ebben fontos szerepet játszott. E szerint a Bójföldről érkezettek adták a bajuvár etnogenezis magját és végső soron az új népcsoportot is róluk nevezték el.

 

Az általad felsorolt 4 lokalizáció közül az elsőt tartom a legvalószínűbbnek, de a másodikat és a harmadikat sem vetném el.

 

A negyediket kevésbé tartom valószínűnek, bár tény, hogy a bajuvár etnogenezisben keleti germán (elsősorban valószínűleg keleti gót) elemek is részt vehettek, erre utalnak nyelvi nyomok is, a bajor dialektusokban van néhány (nem túl sok) olyan szó, amely valószínűleg keleti germán eredetű lehet.

 

 

 

 

Előzmény: Theorista (525)