emem Creative Commons License 2016.02.16 -1 1 1301

"Móricz megnevezte a törzset... nem haltak ki... el sem bújtak..."

itt egyébként félreértettél: nem azt állítottam, hogy az érintett törzsek kihaltak, vagy elbújtak volna.

arra céloztam, hogy Móricz állítása azért nem igazolható/cáfolható, mert kudarc esetén mindenféle kifogást lehet felhozni a megfogalmazás miatt.

az kétségtelen, hogy Móricz konkrét törzse(ke)t is megnevezett, viszont pont ezekről a törzsekről tudható általunk is, hogy a nyelvük nem élő nyelv, és nem rokonítható a magyarral.

az említett törzsek: 

- vörös indiánok, azaz tsáchilák - nem magyarok/nem magyarul beszélnek, lásd 1148

- salasacák - nem magyarok/nem magyarul beszélnek, lásd 1083

a konkrét megjelölés mellett általános megállapítást is tett az érintett nyelvekre, hiszen Móricz a cañari, a puruha, és a perui mochika nyelvekről beszélt.

ezek a nyelvek már Móricz idejében is (kevés kivételtől eltekintve) kihaltnak számítottak, valószínűleg pont ezért szőtte köréjük a mesét:

cañari "The Cañari language is believed to be practically extinct.[2]"

- puruhá "Puruhá (Puruguay, Puruwá)[3] is a poorly attested extinct language of the Marañón River basin in Ecuador"

- mochica "It died out as a spoken language around 1920, but certain words and phrases continued to be used up until the 1960s.[2]"

"Simán csak egy szakikból álló csapatnak el kell mennie és ez ügyben vizsgálódnia"

már megbocsáss, de miért "kellene"? 

egy, a te szavaiddal élve, "egylöketű sztori" miatt szervezzen a szakma egy tudományos expedíciót?

egy olyan kijelentés miatt, amely szembemegy minden aktuális tudásunkkal?

ezt te sem gondolod komolyan, a felvetésed sértő a "szakikra" nézve, lásd 568.

"eddig szerintem egyszer sem ment oda olyan szaki,"

mármint milyen szaki? magyar szaki? valószínűleg nem ment, és szerencsére nem is fog, nyilván nem fog hülyét csinálni magából, nagyon helyesen.

ellenben miből gondolod, hogy más szakik nem vizsgálták az érintett nyelveket-törzseket?

mondjuk helyi szakik, akik nem egy  hagymázas ötlettől vezérelve vizsgálódtak?

az említett törzseket és nyelveket vizsgálták nyelvészek is, ennek eredménye az alábbi szócikk. így viszont már értelmetlenné válik a nyelvek-törzsek egyesével történő vizsgálata, hiszen maga az említett nyelveket/törzseket magába foglaló nyelvcsalád az, ami jól ismert:

Lenguas barbacoanas

szerintem semmi köze a magyarhoz, de hát mit értek én hozzá, nem vagyok szaki....

Előzmény: Vajk (1296)